ABD, Azerbaycan’a da üsleriyle yerleşiyor

ABD ve İsrailliler’den oluşan Staffor uzmaları, anlaşmanın, ABD Savunma Bakanı Donald Ramsfield’in Azerbaycan ziyareti sırasında gerçekleştirildiğini ve seyyar askeri üs için gerekli hazırlıkların tamamlandığını öne sürdüler.

Uzmanlara göre, Azerbaycan hükümeti,  ABD’li yetkililere yer olarak eski Sovyet üslerinin bulunduğu Galla, Bina (Bakü’de bulunuyor), Nasosny, Salyan (Garachala) Kyundamir, Lenkoran, Evlakhe, Gyanja ve Naksivan bölgelerini önerdi.

ABD’li uzmanlar da, askeri üs olarak kullanılması amacıyla merkeze ve Karabağ’a uzak konumdaki Kyurdamir, “Nasosny”, Gyanja ve Naksivan bölgelerini tercih ettiler.
ABD’nin  ana üs olarak da Kyundamir bölgesini kullanılacağı belirtildi.
 
ABD’nin bölgede 3 önemli kuvvet bulunduracağını ve bu kuvvetlerden birincisinin Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının güvenliğini sağlayacağı, ikinci kuvvetin İran’a olası saldırı ihtimali üzerine bulundurulacağı ve ücüncü kuvvetinde Rusya’nın bölgeden çıkartılması için görev yapacağı tahmin ediliyor.

Statfor uzmanlarına göre, Amerikan seyyar kuvvetlerine bağlı birlikler Azerbaycan’da uzun süre kalacak. Askeri üsse ilk ABD uçağı da iki hafta içerisinde inecek ve seyyar kuvvetler,  Karabağ’da barış sağlamak icin görev yapmayacaklar.

AÇIK GAZETE: ABD böylece bir daha gitmemecesine Azerbaycan petrollerini de kanatları altına alıyor. Azeri ve Ermeni hakları bir an önce barış yapıp asıl tehlike olan aç gözlü kartalın topraklarına yerleşmesini engellemeli.

1107250cookie-checkABD, Azerbaycan’a da üsleriyle yerleşiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.