ABD basını ‘töhmet’ altında…

Washington, Basın’ı terörist örgütleri “bilgilendirmek” ile suçluyor. Beyaz Saray’la Basın arasında polemik başladı.

Başkan Bush yönetimi, ABD Basınına âdeta savaş açtı. Washington’a göre, aralarında “The NewYork Times, Chicago Tribune, LosAngeles Times” gibi söz sahibi, kamuoyunda ağırlığı olan gazetelerin yer aldığı Basın organları, özgür ifade olanağını fazlasıyla kullanmak “kabahatine düştükleri” için istenmeyen gazeteler oldu. Beyaz Saray, Basın’ı dizgin altına almanın yollarını arıyor.

Geçen hafta, tüm ABD bankalarındaki hesapların yönetimce izlendiği, bir çoğunun takibe alındığı şeklindeki haberin gazetelerde yer alması üzerine patlak veren söz düellosu, düşünce ve basın özgürlüğü noktasında kilitlendi.

1966’da Başkan Lyndon B.Johnson tarafından imzalanmış olan “Haber ÖzgürlüğüYasası” çerçevesinde kamuoyunu bilgilendirmekten başka bir şey yapmadıklarını savunan Amerikan gazetecilerine, Beyaz Saray “aba altından sopa gösteriyor!”

Önceki gün, bir çok gazetede ortak açıklama biçiminde yer alan bir Basın bildirisiyle, Washington yönetiminin kurduğu baskı halka açıklandı. Dean Baquet ve Bill Keller adlı iki ünlü gazeteci tarafından kaleme alınan açıklamada bugün Basın’ın hükümet tarafından izleme altında olduğu, hatta kuşatıldığı biçiminde ifadelere yer verildi.

Bush yönetimi ise, terörizmle savaş kapsamında Basın’ı sessizliğe davet ediyor, ulusal güvenlik adına kamuoyuna ya eksik, ya da hiç bilgi aktarılmamasını istiyor.

 

1131540cookie-checkABD basını ‘töhmet’ altında…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.