ABD, Beyaz Rusya seçimlerini tanımıyor

Ülkede daha önce de iki dönem Cumhurbaşkanlığı yapan Aleksandr Lukaşenko’nun seçimi büyük oy farkıyla kazandığı ilan edilmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, oylamaya korku havasının egemen olduğunu ve ülkesinin seçim sonucunu tanımadığını bildirdi.

Beyaz Rusya’taki seçimlere gözlemci olarak katılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT, seçimin uluslararası standartların altında kaldığını söyledi. AGİT’ten bir sözcü, oy verme işleminin ne adil ne de serbest olduğunu gösteren çok miktarda kanıt bulduklarını belirtti.

Gözlemcilerinin bazı yerlerde seçim sandıklarına yaklaştırılmadığını belirten örgüt, devlet gücünün keyfi kullanımı olarak ifade ettiği uygulamaları ve muhalif eylemcilerin gözaltına alınmasını da eleştirdi. Rusya ise bu kaygılara katılmayarak, seçimin adil olduğunu ve sonuç konusunda şüphenin yersiz olduğunu bildirdi.

NATO’DAN KINAMA 

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer da, Beyaz Rusya’da devlet başkanlığı seçimini düzenleme şekil ve yöntemini kınadığını açıkladı.

NATO Genel Sekreteri, yazılı açıklamasında, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve diğer uluslararası gözlemcilerin teyit ettikleri gibi, söz konusu seçimlerde demokratik kıstaslara saygı gösterilmediğini ifade etti.

“Beyaz Rusya vatandaşları, yöneticilerini demokratik bir süreç çerçevesinde seçme hakkına sahiptirler. Bu hakkın kendilerine verilmesi bir kere daha reddedilmiştir” diyen Jaap de Hoop Scheffer, Beyaz Rusya yetkililerine, “Avrupa-Atlantik demokratik standartlarını uygulamak için gereken önlemleri almaya” çağırdı.

“KARŞI DEVRİM BAŞARISIZ OLDU”
 
Seçim kurulunun açıklamasına göre Lukaşenko oyların yaklaşık yüzde 82,6’sını aldı. En yakın rakibi Aleksandr Milinkeviç’in oy oranı ise yüzde 6’da kaldı.

Bu sonuçla iktidarda üçüncü bir dönem geçirme hakkı kazanan Lukaşenko, televizyondan yaptığı konuşmada karşı devrim girişiminin başarısız olduğunu söyledi.  Lukaşenko seçimin adil ve serbest geçtiğini, dış müdahalelere rağmen rakiplerinin kendisine olan desteği baltalayamadığını sözlerine ekledi…

MUHALEFET GÖSTERİYE ÇAĞIRIYOR

Beyaz Rusya muhalefeti ise seçimlere hile karıştırıldığını iddia ediyor. Seçimleri kaybeden Aleksandr Milinkeviç, usulsüzlük yapıldığını söylerek, destekçilerini başkent Minsk’in meydanında protesto gösterisine çağırdı.

Çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu yaklaşık altı bin kişi, dondurucu soğuğa aldırmadan seçimi protesto etmek üzere başkent Minsk’te toplandı. ”Yaşasın Beyaz Rusya” sloganları atan protestocuların eylemi, yetkililerin gösteriyi dağıtma uyarılarına rağmen olaysız geçti.

Gösteri öncesinde yaptığı açıklamada ülkede değişim isteyenleri meydana çağırdığını kaydeden Milinkeviç, daha sonra yandaşlarına seslenirken göstermelik olduğunu öne sürdüğü seçimlerin sonucunu tanımadığını, yeni bir seçim istediğini söyledi.

Beyaz Rusya’ta bulunan BBC muhabirleri, Minsk meydanındaki havanın Ukrayna’da iktidar değişimine yol açan Turuncu Devrim’e benzemediğini, burada yeterli sayıda insan olmadığını yazdı. (BBC ve AA)

FOTOĞRAF: Aleksandr Lukaşenko

İLGİLİ HABERLER:

Beyaz Rusya’nın Castro’su kazandı
Beyaz Rusya’da muhalif aday serbest…
B. Rusya’nın Castro’su seçime hazırlanıyor…

1125380cookie-checkABD, Beyaz Rusya seçimlerini tanımıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.