ABD Bryza'yı bölgeye gönderecek

Gürcistan'ın Güney Osetya bölgesinde önceki gün başlayan ve Rusya'nın Tiflis'i bombalamasına varan çatışmaların ardından, ABD'nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Matt Bryza'nın birkaç gün içinde bölgeye gitmesi bekleniyor.

Bryza'nın bölgeye özel temsilci sıfatıyla değil, ''zaten bu alanda çalışan bir isim olarak'' gitmesi söz konusu. Türkiye'nin de içinde bulunduğu bir alandan sorumlu olan Bryza'nın, Avrupa Birliği ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nı da içeren ortak bir misyonun parçası olması öngörülüyor. Ancak krizin giderek derinleştiği ve Pentagon'un, bölgedeki 2 bin Amerikalının tahliyesinin yollarını araştırdığı sırada Bryza'nın şimdilik Washington'dan durumu idare etmesi öngörülüyor.

Öte yandan, Irak'ta 2 bin kadar asker bulunduran Gürcistan, Pentagon'dan, bu askerlerin Irak'tan Gürcistan'a hava yoluyla taşınmasında ABD'nin yardım etmesini istedi.

Washington'daki gözlemciler, Rusya ile Gürcistan arasında, Gürcistan'ın Güney Osetya bölgesindeki ayrılıkçılar tarafından başlatıldığı öne sürülen çatışmaların, Gürcistan'ın NATO üyeliği yoluna girmesinden hoşnutsuz olan Rusya'dan kaynaklandığı görüşünü işliyor.

Washington'daki muhafazakar düşünce kuruluşlarından Hudson Enstitüsünün Avrasya Politikası Merkezinin direktörü Zeyno Baran, olayların, nisan ayında Bükreş'teki NATO toplantısında Gürcülerin NATO üyeliği yolunun açılmasıyla başladığına işaret etti.

Rand Corporation adlı düşünce kuruluşunun uzmanı Stephen Larabee de, olayları Gürcistan'ın başlattığını ve Rusya'nın, Gürcistan'ın eylemini ''misillemesiz bırakmayacağını'' söyledi. Larabee, ''sanırım Ruslar, Gürcistan'ın burnunu kanatıp biraz ders vermek istiyor. Ruslar ayrıca bölgede çıkarları olduğunu ve bunları korumaya niyetli olduğunu göstermek istiyor'' dedi.

Dış İlişkiler Konseyi (CFR) uzmanı Jeffrey Mankoff, batının, başlattığı eylemden sonra Saakaşvili'yi kurtarmak için harekete geçeceğini sanmadığını söyledi. Mankoff, ''batı, Saakaşvili için özellikle Rusya'ya karşı savaşmayacak'' dedi.

Brookings Enstitüsünün uzmanı Steven Pifer da, Rusya'nın Gürcistan'a müdahalesindeki temel güdünün, ABD'nin Orta Avrupa'ya kurmak istediği füze savunma sisteminden kaynaklanmadığını ve esas sebebin, Gürcistan'ın askeri yöntemlerle istediğini elde edemeyeceğini göstermek olduğunu savundu.

1176070cookie-checkABD Bryza'yı bölgeye gönderecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.