ABD, Bulgaristan’da üs kuruyor

ABD, geçen Kasım ayında da Romanya’yla benzer bir üs anlaşması imzalamıştı. Washington’un Bulgaristan’la imzaladığı anlaşmayla Romanya’daki anlaşma arasında büyük benzerlikler bulunuyor.

Anlaşma uyarınca Bezmer ve Graf Ignatievo’daki NATO standartlarına uygun iki büyük hava üssü ABD askerlerinin kullanımına açılıyor.

Ayrıca Amerikan askerleri Novo Selo’daki eğtim üssünden ve Burgaz limanı yakınlarındaki boşaltma ve depolama tesisinden de yararlanacak.

Bulgaristan ve Romanya, Amerika’nın iki yakın müttefiki sayılıyor. İki ülkenin hem Irak hem de Afganistan’da muharip birlikleri var. ABD’yle varılan üs anlaşmasına Romanya’da kimse ses çıkarmamıştı.
Bulgarisitan’da ise anlaşmaya karşı çıkan gruplar, farklı kentlerdeki protesto gösterileri için binlerce kişiyi seferber etti.

HEDEF YİNE ORTADOĞU

Bulgaristan’daki üsler, Amerikan birliklerine Karadeniz üzerinden Irak, İran ve Kafkaslar’a kısa yoldan ulaşma imkanı verecek.

Yeni üs anlaşmaları, ABD askerlerinin Soğuk Savaş dönemindeki büyük daimi üslerden daha küçük ve daha esnek üslere kaydırılması stratejisinin bir parçasını oluşturuyor.

Bulgaristan’a ilk Amerikan askerlerinin önümüzdeki yıl gitmesi bekleniyor. (BBC )

1125570cookie-checkABD, Bulgaristan’da üs kuruyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.