ABD Büyükelçisi’nden yangına benzin…

Ankara-Washington hattında Suriye gündeminin büyük yer kapladığı bir dönemde, ABD Büyükelçisi Ricciardone’den “Askerî çözümlere başvurmak istemiyoruz. Son çare olmalı.”açıklaması geldi. İran ‘ın Suriye’deki olaylardaki rolüne dikkat çeken Büyükelçi, İran’ın Suriye’ye gönderdiği silahların PKK ‘nın da eline geçtiğini söyledi.

Suriye’ye karşı Ankara ile Washington ‘operasyonel planlama’ya başlarken ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’dan önemli açıklamalar geldi. Bir grup gazeteciye Suriye’ye operasyon konusunda “Biz askerî çözümlere başvurmak istemiyoruz. Son çare olmalı.” değerlendirmesini yapan Ricciardone, BM kararı çıkmazsa başka seçenekler bulunması gerektiğini söyledi. Büyükelçi, Esad yönetiminin İran’dan gelen silahları terör örgütü PKK ile paylaştığını da açıkladı. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün kaçırılmasını şiddetle kınayan Ricciardone, “Çok aptalca.” ifadesini kullandı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone bir grup gazeteciye gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ricciardone özellikle Suriye konusunda önemli açıklamalar yaptı. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın çok yoğun bir programı olmasına rağmen Türkiye’ye verdiği önem sebebiyle İstanbul’a geldiğini belirten Büyükelçi, “Türkiye ile Amerika’nın görüşlerini paylaşabilmesi önemliydi. Suriye konuşuldu ağırlıklı olarak. Bu konu hem Türkiye’nin hem Amerika’nın milli güvenliğini ilgilendiriyor. PKK ile mücadelede Türkiye’nin yanındayız. İster Irak ister Suriye’den gelsin isterse de Avrupa’dan; her zaman Türkiye’nin yanındayız.” diye konuştu. Suriye’de geçiş dönemine doğru gidildiğini kaydeden Büyükelçi Ricciardone iki ülke yetkililerinin aylardan beri bu konuda görüştüğünü şöyle anlattı: “Sadece diplomatik siyasi değil aynı zamanda pratik düzeyde de Suriye halkının geleceği için pratik düzeyde de çalışıyoruz. Askeri görevlilerimiz yedek tedbir planları üzerinde konuşuyorlar. Pratiğe dayalı görüşmeler ve analizler var.”

Francis Ricciardone uzun süreden beri tartışılan tampon bölge ve Suriye’de uçuşa yasak bölge ilan edilmesi konusunda ise ABD’nin pek hevesli olmadığını gösteren ifadeler kullandı. Büyükelçi şu yorumu yaptı: “Tampon ya da uçuşa yasak bölge gibi konular kavramsal olarak konuşması kolay, gerçekleştirmesi zor şeyler. Elbet değerlendirmeliyiz. Ama bunları konuşuyor olmamız taahhüt ettiğimiz anlamına gelmiyor.”

BM KARARI ÇIKMAZSA BAŞKA SEÇENEK BULMALIYIZ

BM’nin Suriye’de tam bir hayal kırıklığına yol açtığına işaret eden Francis Ricciardone gerekirse BM dışında yollara başvurulabileceğini bildirdi. Yaptırımların Rusya ve Çin tarafından engellenmesinden yakınan ABD Sefiri, “Eğer BMGK kararı çıkmazsa Suriye’deki geçiş dönemini gerçekleştirmek için başka bir karar almamız gerekecek.” ifadesini kullandı. Ricciardone bu iddialı açıklamaya rağmen, “Operasyon olmalıdır diye düşünmüyorum.” diye ekledi. Irak ve Libya’da tampon bölge sağlanırken altyapı desteğinin sağlandığını ifade eden Francis Ricciardone “Elbette ki Türkiye gibi biz de hukuk devletiyiz. Uluslararası hukuka uyacağız.” şeklinde konuştu. İran’ın Suriye’deki olaylardaki rolüne ilişkin raporlar bulunduğunu anlatan Büyükelçi şu çarpıcı açıklamaları yaptı: “İran’dan gelen silah transferlerine karşı uluslararası işbirliğini artırmaya çalışıyoruz. Suriye’ye giden transferleri azaltmaya, yavaşlatmaya çalışıyoruz. Türkiye silah akışının durdurulması konusunda elinden geleni yapıyor. Irak hükümeti de keşke aynısını yapsa. Silahların girişiyle birlikte bu silahlar PKK’nın eline de geçiyor. Suriye’deki rejimin eline geçen silahları rejim destekçileriyle paylaşıyor. Biliyorsunuz ki PKK, Suriye rejimiyle birlikte.”

Büyükelçi bir soru üzerine Esad’in PKK’yı desteklediğinden şüphesi olmadığını kaydetti: “Şüphe etmememiz için bir neden de yok. Esad rejimi hep PKK’yı destekledi. Babası PKK liderini yıllarca korumuştu. Oğul Esad’in yaptığından şüphelenecek bir neden yok. Kendi halkını bölmeye çalışıyor.” Hem Irak yönetiminden hem de Kuzey’deki Bölgesel Kürt Yönetimi’nden kendi sınırlarını kontrol altına almasını ve PKK’yı engellemesini istediklerini dile getiren Sefir, “Erbil’den Avrupa’ya akışı önlemesini istiyoruz. Uluslararası hukuk yolları var. Irak hükümetini kolluk kuvvetlerini kullanmasını, işbirliğini artırmasını istiyoruz. Barzani’den beklentiler konusunda Türkiye ile aynı noktadayız. Sonuçlardan Türk hükümeti de biz de memnun değiliz.” diye konuştu. Elçi, Barzani’nin daha iyi sonuçlar ortaya koyması gerektiğine de vurgu yaptı.

ASKERİ SEÇENEK SON ÇARE OLMALI

Francis Ricciardone Suriye’ye muhtemel bir operasyon konusunda ise gayet açık konuştu: “Biz askeri çözümlere başvurmak istemiyoruz. Son çare olmalı. Siyasi ekonomik çözümler bulunmalı. Suriye hükümetini kendi halkını öldürmesi izlemek ve ‘bu bizi ilgilendirmez’ demek istemiyoruz. O yüzden Suriye halkına yardım için bir yol bulmalıyız.”

Milletvekili kaçırma aptalca bir hareket

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün terör örgütü PKK tarafından kaçırılmasını şiddetle kınayan Büyükelçi, “Bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu kabul edilemez. Çok aptalca. Ne Kürtlerin ne de Türklerin, hiç kimsenin çıkarına olmayacak. Türkiye’nin özgürlük ve adaleti açısından hiç işe yaramayacak.” yorumunu yaptı. Ricciardone şu anki istihbarat paylaşımının milletvekilinin kaçırılmasını içerecek türden olmadığını bildirdi.

1352300cookie-checkABD Büyükelçisi’nden yangına benzin…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.