ABD, Cenevre Anlaşması’nı askıya aldı

Cenevre kurallarından işkenceyi engelleyen 3.maddesi artık ABD askerlerine ayakbağı olmayacak.

ABD Savunma Bakanlığı ve Genelkurmayı Pentagon, savaş durumunda uygulanması gereken, tutuklu ve esirlerin yaşam haklarını gözeten Cenevre Anlaşması’nın ünlü 3’ncü maddesini geçici olarak, tek yanlı biçimde askıya aldığını açıkladı.

Pentagon bundan böyle yayımlanacak yeni bir “iç tüzük genelgesiyle” kendi kurallarını duyuracağını bildirdi.

Gözlemcilere göre, Washington, bir süredir işgal altında bulundurduğu topraklarda, “sıradan savaş” değil “teröre karşı savaş” verildiğini savlıyor, bu yönde siyasi zemin kuruyordu.

Uluslararası Cenevre İnsanhakları Anlaşması’nın (ICRC) ilgili maddesi, savaş durumunda tutuklu olarak ele geçen yahut esir düşenlerin işkence görmemesi, aşağılanma ve eziyetle karşılaşmaması, insan haklarına uygun biçimde barındırılması koşulunu zorunlu tutuyordu.
Pentagon ve Washington’un, özellikle Irak’ta Abu Garip ile Küba’daki Guantanamo esir kamplarındaki uygulamaların uluslararası kamuoyunda şiddetle tepki görmesinden beri, soruna bir çözüm aradığı biliniyordu.

“L.A Times Gazetesi” aracılığıyla duyurulan açıklamaya göre, bu çözüm Irak, Afganistan ve öteki uluslararası sorunlara “müdahil” olan ABD ordularının işler yoluna girene kadar Cenevre Anlaşması’na uymamasıyla yanıt bulacaktı.

Siyasi yorumlara bakılırsa, bu durumda, Washington bundan böyle, askeri tutuklu ve esirlere uygulanan işlemlerden dolayı hedef gösterilemeyecek ve maddi, manevi sorumluluk taşımayacak.

Öte yandan, Pentagon’un Cenevre Anlaşması’nın 3.maddesinden tek yanlı çekilme kararının ABD’nin imzaladığı öteki uluslararası hükümlerle çelişeceği, ayrıca Federal Anayasa’ya uymayacağı iddiaları ileri sürüldü. Bu durumda, önümüzdeki günlerde hukuksal davaların açılması ve dünya kamuoyu dikkatinin bu yönde toplanması bekleniyor.

 

1129790cookie-checkABD, Cenevre Anlaşması’nı askıya aldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.