ABD Dışişleri ‘İran’ için kulise başladı

ABD Dişişleri Bakanı olarak ilk resmi yurtdışı ziyaretine başlayan Condoleezza Rice, ilk durağı Londra’da Başbakan Tony Bair ve Dışişleri Bakanı Jack Straw ile görüştü.

Rice, görüşme sonrasında basının sorularını yanıtlarken, “İran’a saldırı bu aşamada ABD gündeminde değil” dedi.

“ABD’nin İngiltere’dan daha iyi bir dostu, müttefiki olmadığını” belirten Dışişleri Bakanı Rice, İran’ın nükleer silah sahibi olma emelinin komşularını ve dünyanın geri kalanını ciddi biçimde istikrarsızlığa sürüklediğini, ancak ABD’nin İran’a yönelik bir askeri saldırı planının, kendi deyimiyle, ‘bu aşamada’ gündemde olmadığını belirtti.

UÇAKTA İRAN TEHDİTİ

Londra’ya giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada İran’ı hedef alarak, Tahran’ın ne yapması gerektiğini bildiğini ifade etti ve   “İranlılar’ı yapmaları gerekeni yapmaktan alıkoyan, herhangi bir ülkenin çabalarının eksikliği değil’’ dedi.

Rice, İran’ın sivil nükleer araştırmalar  maskesi arkasında gizledikleri çalışmalarına son vermesi gerektiğini söyledi.
 
Rice, İran’a net mesaj verilmesi konusunda görüşmelerde bulunacağını vurgulayarak, sorunun çözülmesi için bir amaç birliği olması gerektiğini belirtti.. Dişişleri BakanıRice, iran rejiminin insan hakları konusunda halkına yönelik tutumunu da ‘’Nefret edilecek’’ bir tutum olarak değerlendirdi.

TÜRKİYE’YE DE GİDECEK

Mısır’da yapılacak Orta Doğu Zirve Toplantısı’na katılmayıplanlamayan Rice, barış girişimlerinde bölge ülkelerinin de sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.

Straw ve Blair ile yaklaşık 90 dakika görüşen Rice daha sonra Almanya’ya geçecek.

Dışişleri Bakanı, yarın da Türkiye’ye uçarak Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile bir araya gelecek. Rice, aralarında Fransa’nın da bulunduğu toplam 10 ülkede kulis yapacak…

1098690cookie-checkABD Dışişleri ‘İran’ için kulise başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.