ABD, ekonomideki en büyük kartını oynadı

ABD’deki gelişmeleri aktaran İngiltere’deki ulusal gazetelerden The Daily Telegraph gazetesi, ekonomi ekinde de manşete aldığı haberin üstünde “ABD 1984’ten bu yana en büyük faiz indirimini yaptı” başlığını kullandı.

Gazete Amerikan Merkez Bankası’nın 23 yıldır ilk kez bu oranda bir faiz indirimi yaparak ekonomik durgunluk ihtimalini frenlemeye çalıştığını belirtti. Gazete, 75 baz puan -ya da 0,75 puanlık bu indirimle faizin yüzde 3,5’a düşürülmesi kararının, aynı zamanda 11 Eylül saldırılarından bu yana, aylık planlı faiz toplantısı beklenmeden açıklanan ilk karar olduğunu aktardı.

The Daily Telegraph ayrıca Amerikan Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin bu kararı ile elindeki en büyük kartı oynadığını belirterek “Şimdi piyasalar bazı uzmanlara göre, nereye gideceğini bilemez halde tek başına kalmış durumda…” diye yazdı.

Gazete, İngiltere Merkez Bankası’ndan da benzer bir kararın gelebileceğini de ekledi.

İNGİLTERE’DE DE FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR

The Guardian gazetesi ise bu sabah İngiliz hükümetinin de piyasaları yatıştırma gayreti içinde faizleri indirmesinin beklendiğini yazdı.

Habere göre İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Fransız, İtalyan ve Alman mevkidaşları ile görüşüp bankacılık sektörüne ilişkin düzenlemeler ve bankaların sorunlu kredilerine ilişkin alınabilecek önlemleri tartıştı.

The Guardian’ın aktardığı habere göre ABD Merkez Bankasının kararından sonra İngiliz hükümetinin de önlem alması yolundaki beklenti artmış durumda.

SOROS: SON 60 YILIN KÖTÜSÜ

The Financial Times gazetesi ise bu sabah Soros Vakfı’nın başkanı George Soros’un kaleme aldığı bir makaleye yer verdi.

“Son 60 yılın en kötü krizi” başlıklı yazısında Soros özetle şu yorumu yaptı:

“Mevcut finansal kriz ABD emlak piyasasında oluşan balondan kaynaklandı. Bazı yönlerden bu, İkinci Dünya Savaşı’nın bitmesinden bu yana 4 ila 10 yılda bir yaşanan diğer krizlere benziyor. Ama bu sonuncunun önemli bir farkı var. Mevcut kriz, uluslararası bir para birimi olarak dolara dayalı kredi genişlemesinin artık sonuna gelindiğini gösteriyor. Periyodik krizler şişme-boşalma döngüsünün parçasıydı. Ama bu sonuncusu 60 yıldan fazla süren bir şişkinliğin zirve noktasını gösteriyor. Tehlike şudur: Amerikan korumacılığı dahil açığa çıkan siyasi gerilimler, küresel ekonomiyi kesintiye uğratabilir ve dünyayı ekonomik durgunluğa hatta daha da kötüsüne sürükleyebilir.”

1165390cookie-checkABD, ekonomideki en büyük kartını oynadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.