ABD Elçisi’nin öngörüsü

ABD’nin Büyükelçileri genelde konuşmazlar, hele de haber ajanslarına pek açıklama yapmazlar. Eğer basına konuşuyorlarsa veya haber ajanslarına açıklama yapıyorlarsa bilin ki bahsettikleri konu çok önemlidir. Muhakkak birilerine veya ilgili siyasilere veya konunun içindeki bürokratlara veya da o ülkenin halkına yumuşak bir mesaj vermek istemektedirler, fırtınadan evvel.

Bu tür davranışları büyüklerimiz güzel bir sözle açıklamışlar, “Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla” diye. Gerçekte büyükelçinin söyledikleri ABD hükümetinin düşündükleri ve eninde sonunda gerçekleşecek olan sonuçtur. Bunu geçmiş yıllar içinde dünyanın pek ülkesinde gördük ve yaşadık.

Geçen hafta içinde ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi John Koenig’in, AP Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada “adada bir çözüm olmadan Akdeniz’de keşfedilen doğalgaz kaynaklarının diğer yollardan Avrupa veya Türkiye pazarına taşınmasının, çok zor ya da imkansız olacağı”nı söylemesi öylesine bir fikir yürütme değil.

Büyükelçi John Koenig’in AP Haber Ajansında yaptığı bu açıklamayı çok iyi okumak gerekiyor. Ben bu açıklamayı “çok önemli” olarak değerlendirdiğim için İngilizcesi’ni de okudum, olmaya ki bir çeviri eksikliği veya da hatası olabilir diye. Açıklamanın Türkçeye çevirisi mükemmel yapılmış. Tam profesyonelce.

Açıklamada bence dört ayrı mesaj vardı.
Bunlardan biri biz Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara ortaklaşa, diğer üç tanesi de doğrudan Kıbrıslı Rumlara. Tam da “Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla”ya uygun olarak.

Birinci paragrafta yer alan “adada bir çözüm olmadan Akdeniz’de keşfedilen doğalgaz kaynaklarının diğer yollardan Avrupa veya Türkiye pazarına taşınmasının, çok zor ya da imkansız olacağı” açıklaması adada yaşayan her iki halka bir tavsiye ve uyarı gerçekte. “Anlaşmaya bakın, yoksa bu gaz uluslararası kurallara göre çıkarılamaz ve her ikinizde hava alırsınız” demek istiyor Sayın Büyükelçi.

İkinci paragrafta yer alan “bölgede keşfedilen doğalgazın son yıllarda ekonomik olarak zor günler geçiren Güney Kıbrıs’ın ekonomisine katkı sağlayacağı” mesajı ise dosdoğru Rumlara hitap ediyor. “İnadı bırakın, Türklerle biran evvel anlaşın, doğalgaz çıkarılabilsin, sizin de, Türklerin de ekonomisine katkı koysun” diyor Büyükelçi.

Üçüncü paragrafta yer alan “Adada olabilecek bir anlaşmanın doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşmasına olanak sağlayacağı” cümlesi ise bence en önemli olanı. “ABD hükümeti olarak biz AB ile en ucuz ve en güvenli yolun Türkiye üzerinden TANAP boru hattı ile doğalgazın AB’ye geleceği konusunda hemfikir olduk. Siz Rumlar, alternatif seçenekler olarak masaya koyduğunuz, yerinde veya Vasiliko’da svılaştırma ya da Mısır’a gönderme, seçeneklerini unutun” demek istiyor Büyükelçi.

Son paragrafta yer alan “Güney Kıbrıs’ın enerji planlamasının özünde küresel pazarlara daha kolay ulaşım bulunmaktadır. Doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya boru hattı ile taşınmasının, gazın sıvılaştırılarak gemilerle taşınmasından çok daha kolay olacaktır” cümlesi de ABD’nin konu hakkındaki düşüncesini kısa ve net bir şekilde açıklıyor.

ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi John Koenig’in açıklamasının tümü bu kadar ama içeriği çok zengin, uyarıcı ve düşündürücü.

ABD açıkça Rum Yönetimine şu mesajı veriyor;
a) Türklerle anlaş, başka türlü bu doğalgaz güneş yüzü görmez.
b) Sıvılaştırmayı unut, doğalgazı Türkiye üzerinden AB’ye gönder.
c) Bunları yapmazsan batar gidersin.

________________

Ata ATUN
e-mail: [email protected]
http://www.twitter.com/ataatun
http://www.ataatun.com
24 Mart 2014

664470cookie-checkABD Elçisi’nin öngörüsü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.