ABD göz kırpınca, operasyon büyüdü

İlk haberlere göre İsrail, aralarında Hamaslı bakanlarla milletvekillerinin de bulunduğu 80’den fazla Filistinli’yi tutukladı. 

Ayrıca 20’den fazla Filistinli militan da İsrail askerlerince tutuklandı. İsrail’in Gazze’de ikinci gününe giren operasyonları sürüyor. İsrail tankları Gazze Şeridi’nin kuzey kesimini vurdu. Ayrıca savaş uçakları Gazze’deki İslam Üniversitesi’ne füze fırlattı. Bombalamaların ardından İsrail tankları Gazze Şeridi’ne kuzeyden girdi.

Bu arada, Halk Direniş Komitesi militanlarının kaçırdıklarını ve bu sabaha karşı da öldürdüklerini açıkladıkları Yahudi yerleşimci gencin cesedi bulundu. İsrail ordusu da pazar gününden bu yana kayıp olan İsrailli gencin öldürüldüğünü doğruladı.

SURİYE HAVA KUVVETLERİ ATEŞLE KARŞILIK VERDİ
Öte yandan İsrail’e ait savaş uçaklarının, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın evinin üzerinde uçtuğu bildirildi. İsrail televizyonları, bu sırada Esad’ın da evde olduğunu kaydetti.

Suriye Hava Kuvvetleri’nin, ülkenin üzerinde uçan İsrail jetlerine ateş açtığı bildirildi.

Suriye Devlet Televizyonu, 2 İsrail uçağının bu sabah Suriye kıyılarında uçtuğunu duyurdu. İsrail uçaklarının Suriye semalarında uçmasının provokasyon amaçlı olduğu belirtilen haberde, hava kuvvetlerinin uçaklara doğru ateş açarak bölgeden ayrılmaya zorladıkları kaydedildi.

HAMAS YANLISI ÜNİVERSİTEYE SALDIRI

Öte yandan İsrail’in Gazze kentindeki Hamas yanlısı İslam Üniversitesi’ne hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Görgü tanıkları bir İsrail savaş uçağının üniversiteye fırlattığı füzenin çok büyük bir patlamaya neden olduğunu belirttiler. Konuya ilişkin açıklamada bulunan bir İsrail ordu sözcüsü füzenin Gazze kentinde, açık bir araziye fırlatıldığını söylerken görgü tanıkları füzenin üniversitesi kompleksindeki bir futbol sahasına çarptığını kaydettiler. Görgü tanıkları saldırı sonucu futbol sahasında büyük bir delik açıldığını, ancak yaralanan olmadığını bildirdiler.

Öte yandan İsrail Donanması’na ait savaş gemileri de gece yarısından itibaren, denizden Gazze Şeridi’nin kuzeyini top ateşine tutuyor.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada savaş gemilerinin, Filistinli militanların Kassam füzesi fırlattığı bölgeleri hedef aldığı belirtildi.

ABBAS-OLMERT NAZIRLIK TOPLANTISI İPTAL

İsrail askeri radyosu, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasındaki zirve öncesinde yapılacak hazırlık toplantısının iptal edildiğini duyurdu.

Radyonun bildirdiğine göre, İsrail Başbakanlığınca 10 gün önce yapılacağı belirtilen toplantı, İsrail’in bir askerinin kaçırılmasının ardından Filistin topraklarında başlattığı operasyon üzerine Olmert tarafından iptal edildi.

Olmert, Martta iş başına gelmesinden bu yana Abbas ile görüşme isteğini tekrarlıyordu.

Bu arada, Filistin topraklarındaki askeri operasyonunu genişleten İsrail ordusu yetkilileri, Batı Şeria’da Hamas’ın 64 bakan, milletvekili, belediye başkanı ve diğer yetkililerinin tutuklandığını belirttiler.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir askeri yetkili, “Bu önlemi, Hamas terörizme, özellikle pazar günkü saldırıda iki askerimizin öldürülmesi ve birinin kaçırılmasına karıştığı için aldık” dedi.

İsrail halkını korumak için başka seçenekleri bulunmadığını söyleyen İsrail askeri yetkilisi, Hamas yetkililerini kaçırılan İsrail askerinin serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla değiş tokuş için kullanmak niyetinde olmadıklarını söyledi.
Tutuklanan Hamas yetkililerinin mahkemeye çıkarılarak, gözaltı sürelerinin uzatılmasının hedeflendiği belirtildi.

 

1131200cookie-checkABD göz kırpınca, operasyon büyüdü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.