ABD heyeti KKTC’de

Turnar burada gazetecilere yaptığı açıklamada, ”Bu ziyaretin amacı ekonomik değil, daha çok Kıbrıs’ı tanımaları yönündenir” dedi. Tunar, bu tür ziyaretlerin sıklaşacağını belirterek, bu yolla Kıbrıs sorununu önemli görevlerdeki insanlara anlatmak istediklerini söyledi.


ABD Kongre ve Senatosu’nda görev yapan senatör ve kongre üyelerinin yardımcıları ve danışmanlarından oluşan heyet, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş tarafından kabul edilecek. Heyet, 14 Ağustos Pazar sabahı KKTC’den ayrılacak.


ABD: KKTC ZİYARETİ YASALARA AYKIRI DEĞİL 


Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Adam Ereli, bir soru üzerine ABD heyetinin Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret etmesinin yasalara aykırı olmadığını belirtti.


Ereli düzenlediği basın toplantısında bir Yunan gazetecinin, ”ABD Kongresi’nden heyetin Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret etmesinin uluslararası hukuka ve Amerikan yasalarına aykırı olduğu” yönündeki sorusuna ”Bu ziyaret yasalara aykırı değil. Ercan Havalimanı’nın kullanılmasında yasalara aykırı hiçbir şey yok” karşılığını verdi.


Ereli şöyle devam etti:


”Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre heyetlerinin nereyi ziyaret edeceğine onay verip verilmeyeceğini belirleyen bir kurum değil. Bu özel, resmi olmayan bir heyet. Ziyaretlerinden ve kararlarından kendileri sorumlu.”


Adam Ereli, ABD’nin Kıbrıs konusundaki tutumunun iyi bilindiğini ve ABD’nin Kuzey Kıbrıs’ın üzerindeki ekonomik tecridin kalkmasını desteklediğini kaydetti. Ereli, ”Amerikan hükümeti personeli olarak bizim Ercan Havalimanı’na uçmamız yasal olarak uygundur” dedi.


Yunanlı gazetecinin ısrarla, ”ama orası yasalara aykırı bir alan, İşgal altında” sözlerine karşılık Ereli, ”Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret etmek için Ercan Havalimanı’nın kullanılmasında yasalara aykırı hiçbir şey yok. Yanlış olan hiçbir şey yok” yanıtını verdi.

681830cookie-checkABD heyeti KKTC’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.