ABD, şimdi de Belarus’a taktı…

Bugün başlayacak NATO Dışişleri Bakanları gayrı resmi toplantısı için, Belarus’un komşusu Litvanya’da bulunan Rice, Belarus’u “Avrupa’daki ‘son diktatörlük” olarak niteledi.

1994’ten beri Belarus Cumhurbaşkanı olan Aleksander Lukaşenko, kısa bir süre önce bir yasa çıkartarak, tekrar seçilmesi önündeki engelleri kaldırdı.

Condoleezza Rice, bu gelişmenin son derece öfkelendirdiği Belarus muhalefetiyle bugün Litvanya’da biraraya gelecek.

Rice, ülkesi tarafından desteklenen demokrasi yanlısı grupların Belarus’ta bir devrim gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği sorulduğunda, “Halkın despotizmin boyunduğunu kırması fena olmaz” diye konuştu.

Geçen ay, geniş katılımlı bir iktidar aleyhtarı gösteri düzenlenmiş, polisin müdahalesi sert olmuştu. Ancak Belarus muhalefeti umudunu koruyor.

Özellikle, eski Sovyet cumhuriyetleri Kırgızistan, Gürcistan ve Ukrayna’da gerçekleşen halk ayaklanmalarından cesaret almış görünüyorlar. Ne var ki, iktidar da kolay pes edecek gibi görünmüyor.

Condoleezza Rice’ın açıklamalarına tepki gösteren Belarus Dışişleri Bakanı Sergey Martinov, ülkesin geleceğini, Rice’ın değil halkın belirleyeceğini söyledi.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko da daha önce, Kırgızistan’da Askar Akayev’in devrilmesini bütün bölgeyi etkileyebilecek bir gelişme olarak nitelendirmiş ve kendisini devirmeye çalıştığından şüphelendiği grup ya da ülkelere yanıtının sert olacağı uyarısında bulunmuştu.

NATO TOPLANTISI

NATO üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları, bugün Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta biraraya geliyor. Toplantıda, Orta Doğu barış süreci, Irak güvenlik güçlerinin eğitimi ve Darfur’daki gelişmelerin değerlendirilmesi bekleniyor.

Bakanlar Ukrayna ile de, NATO üyeliği talebini görüşecek. (BBC)

1104090cookie-checkABD, şimdi de Belarus’a taktı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.