ABD: Çin’in insan hakları karnesi düzeldi

Geçen yıl ve 2005’te insan haklarının en çok ihlal edildiği ülkeler listesinde bulunan Çin’i bu yıl listeden çıkaran ABD raporunda, Moritanya, Gana, Fas ve Haiti’de insan hakları durumunun iyileştiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın her yıl yayımladığı insan hakları raporunda, Kuzey Kore, Myanmar, İran, Suriye, Zimbabve, Küba, Belarus, Özbekistan, Eritre ve Sudan’daki iktidarların geçen yıl “hiçbir hesap vermeyen yöneticilerin elinde” bulunduğu belirtildi.

Washington raporunda, Nepal, Gürcistan, Kırgızistan, Irak, Afganistan ve Rusya’da insan hakları alanında az veya hiçbir ilerleme olmadığını, Pakistan, Bangladeş ve Sri Lanka’da ise durumun daha kötü hale geldiğini belirtti.

ABD’nin dünyadaki çeşitli ülkeleri bu şekilde eleştirmesine karşın, kendisinden kaynaklanan, özellikle terör bağlantılı oldukları öne sürülen kişilerin tutulduğu Guantanamo üssündeki insan hakları ihlallerine ilişkin eleştirilere de raporda yer verildi.

Raporda, ABD’nin dünyadan gelen eleştirilere karşı duyarlı olduğu ifade edilerek, “ABD hükümeti, küresel terörizm tehdidine karşı ulusumuzu savunma amaçlı eylemlerimiz de dahil olmak üzere kendi pratiğinden kaynaklanan eleştirilere de açık olmayı sürdürecektir” denildi.

1168480cookie-checkABD: Çin’in insan hakları karnesi düzeldi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.