‘ABD Irak’ı bölüp yönetmeyi planlıyor’

The Daily Telegraph, “Parlamentoya sunulan taslak ülkenin yarı özerk kesimlere bölünmesini öngörüyor. Taslak geçerse, Şiiler de güneyde, kuzeyde Kürtlerinki gibi kendi kendilerini idare edecekleri bir bölgeye kavuşacaklar. Bu idare sadece vergilerini toplamakla kalmayacak Şii siyasetçilere bakılırsa, sınırlarına silahlı muhafızlar yerleştirecek” diye yazdı.

Gazete Kürt ve Şiilerin parlamentoda çoğunluğa sahip olduğunu anımsatarak taslağın geçmesinin kesin olduğunu, olsa olsa değişikliğe uğrayabileceğini belirtti.

Gazetedeki haber özetle şöyle:

“Taslağı hazırlayan Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi’nden bir siyasetçi, metnin bölgelerin sınırlarını da belirlemeyi hedeflediğini söyledi. Geçen yıl hazırlanan anayasa federal bir Irak öngörüyordu ve bunun nasıl işleyeceğinin belirlenmesi için 16 Eylül’e dek süre tanınmıştı.

Geçen yıl gündemdeki fikir, vilayetlerin ittifakından oluşacak gevşek bir federal yapı kurulması ve merkezi hükümetin petrol ve silahlı kuvvetler üzerindeki denetimini sürdürmesiydi. Ancak Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi (SCIRI) lideri Abdülaziz El Hekim, son aylarda ülkenin petrolünün yüzde 60’ının yattığı güneyde dokuz vilayetten oluşacak bir ‘süper bölge’ oluşması çağrısı yapıyor.

Bölgenin Bedir Tugayları gibi ayrı silahlı kuvvetleri olması ve petrol arama çalışmalarında bir miktar denetimi olması isteniyor.”

Gazete bazı Şii bakanların bu tür senaryoları “terörün beslendiği bölgelerin, ilerleme sağlayan kesimlerden ayrılmasını sağlayacağı” gerekçesiyle desteklediğini, Sünnilerin ise planları “petrolün denetimini ele geçirip bölgede İran nüfuzu sağlamaya yönelik bir adım” olarak gördüğünü aktardı.

1135840cookie-check‘ABD Irak’ı bölüp yönetmeyi planlıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.