ABD-Irak müzakereleri tıkandı

Ürdün'ün başkenti Amman'a ziyareti sırasında konuşan Nuri el Maliki, ABD'nin taleplerinin Irak'ın egemenliğini ihlal edeceğini söyledi.

ABD güçlerinin Irak'taki faaliyetlerini meşru kılan BM anlaşması yıl sonunda sona eriyor. ABD 50 yıl sürecek anlaşma çerçevesinde Irak'ta çok sayıda askeri üs kurmak istiyor. Ayrıca Washington'ın Irak hava sahasını kontrol etmek istediği ve Amerikan askerleri ile tüm Amerikalı taşeron güvenlik şirketi çalışanları için de hukuki dokunulmazlık talep ediyor.

Irak Başbakanı bu taleplerin doğrudan reddedildiğini belirtti.

BUSH'UN OBAMA'YA KAZIĞI

ABD Başkanı George Bush, Irak ile güvenlik anlaşmasını koltuğu devretmeden en geç bu ay sonunda imzalanmasını istiyor.

İngiltere'nin ciddi gazetesi The Independent ise, ABD Başkanı George Bush'un Irak'ı zorladığı anlaşma ile 50 yıl daha işgali kalıcı kılarak olası başkan Barack Obama'yı zora sokmak istediğini öne sürdü.

"ABD Irak'ta kalıcı olma peşinde" manşetini atan The Independent, "Amerika'nın Irak'ı kontrol altında tutmak için gizli planı" olduğunu belirtti.

Gazetenin değerlendirmesi şöyle:

"Bağdat'ta müzakere edilmekte olan gizli bir anlaşma, Kasım'daki başkanlık seçiminin sonucu ne olursa olsun, Amerika'nın Irak'ı işgalini kalıcı hale getirecek. Independent'ın ulaştığı ve henüz imzaları tamamlanmayan anlaşmanın, Irak siyasetinde bomba etkisi yapma ihtimali yüksek."

"Iraklı yetkililer bu anlaşmanın, Irak'ın Ortadoğu'daki konumunu istikrarsızlaştıracağından ve ülkelerinde sonu gelmeyecek bir çatışmanın temellerini atacağından korkuyor" yorumunu yapan gazete, "Ancak anlaşma ABD'de de siyasi kriz çıkarmaya aday. Irak'taki Amerikan varlığını kalıcı hale getirmek, Barack Obama'nın seçilmesi durumunda Irak'tan asker çekme vaadinin de altını oyuyor" diye devam etti. (BBC ve İngiltere basını)

1173420cookie-checkABD-Irak müzakereleri tıkandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.