‘ABD Irak’ı yeniden inşa etmeyecek’

The Guardian’a göre, Irak’ın yeniden inşası için tahsis edilen 18 milyar doların kullanılmasından sonra Beyaz Saray, Kongre’den bu amaçla başka para istemeyecek.

Haberde özetle şöyle deniyor:

“Başkan George Bush, Irak’ı bölgede en iyi altyapısı olan ülke yapma sözünden geri dönüyor. Dün bir Pentagon yetkilisi ‘Biz hiçbir zaman Irak’ı tamamen yeniden inşa etme sözü vermedik’ dedi. Irak için alınan 18.4 milyar dolarlık tahsisat Haziran 2007’de bitecek. Ve Irak, milyarlarca dolarlık tamamlanmamış yarım projelerle ve henüz savaş öncesindeki haline ulaşamayan petrol endüstrisi ve elektrik şebekesiyle başbaşa kalacak.”

“Bu karar, direniş hareketi karşısında ABD’nin başarısızlığını kabullenmesi anlamına geliyor” diye yorum yapan gazete, varolan ödeneğin de akıllıca kullanılmadığnı şöyle aktardı:

“Irak’ın yeniden inşası için tahsis edilen kaynakların yarısı direnişçilerle savaş ve Saddam Hüseyin’in mahkemeye çıkarılması için harcandı. Okullar ve altyapı çalışmaları için ayrılan 2.5 milyar dolar güvenlik güçlerine yönlendirildi. Elektrik ve kanalizasyon şebekesi için öngörülen paralar da bomba imha ve rehine kurtarma ekipleri kurmak için kullanıldı. Paraların önemli bir bölümü, dört hükümet ve seçimlere gitti. Yine bu paralarla 10 yeni hapishane inşa edildi, yargıçlara kurşun geçirmeyen makam otomobilleri alındı, Saddam Hüseyin’in kurbanlarının gömülü olduğu toplu mezarlarda incelemeler yapıldı. Irak’ta yıl sonuna kadar 3 bin 600 projenin tamamlanması planlanıyor. Bunların dörtte biri güvenlikle ilgili projeler.”

1121470cookie-check‘ABD Irak’ı yeniden inşa etmeyecek’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.