ABD: Irak’a girmeyin, biz halledelim

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ basın bilgilendirme toplantısında önemli açıklama ve saptamalarda bulundu.
      
Genelkurmayda yaklaşık üç saat süren brifingde Orgeneral Başbuğ’un mesajları şöyle:


– Sınır ötesi harekat bir seçenek ama bu seçeneklerden biri ve öncelikli değil.
– Öncelikler arasında PKK’nın lider kadrosunun yakalanması var.
– Irak gerekeni yapmazsa sınırötesi operasyon hak.


BM Şartı’nın 51’inci maddesine göre ülkelerin karşı ülkeden yanıt almasalar bile meşru müdafaa çerçevesinde sınır ötesi harekat düzenleme hakları bulunduğu görüşüne katılıyoruz.


Türk medyasından terör örgütünün amacını güçlendirici yayın yapmamasını istiyoruz. Terör 1990’lardaki şiddetine dönmez. Türkiye Irak sınır boyunca yerleşene PKK militanı sayısı 2 bin. Kandil Dağı’ndaki PKK’lı sayısı 600-650.
     
SINIR ÖTESİ HAREKAT SON SEÇENEK


Başbuğ, sınır ötesi harekat konusunda ise, “sınır ötesi harekat PKK ile mücadelede pek çok seçeneklerden birisidir, hatta sonuncusudur. Mesele iki tümenle Irak’a girmek değil, bu noktaya gelene kadar yapabilecek çok şey var” diye konuştu.


Başbuğ, bu konuda Türkiye’nin muhatabının Irak hükümeti olduğunu da vurgulayarak, “bunu görmezden gelmek söz konusu değil. Irak hükümetinin bu konuda ne yapıp da (bizim isteklerimize cevap) noktasına geleceğini bilemiyoruz. Bizim isteklerimiz meşrudur. Bizim talebimiz meşrudur” dedi.


Başbuğ, “Irak hükümetinin Türkiye’nin talebini yanıtlaması gerekir” ifadeleriyle de, Türkiye ile Irak arasında dolaylı ya da doğrudan temaslar bulunduğunu ve Irak’tan bu konuda bir karar almasının beklendiğini ima etti.

1022880cookie-checkABD: Irak’a girmeyin, biz halledelim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.