ABD, KKTC’yi tanımayacak

Washington’da, Rumların düzenlediği Kıbrıs Konferansı’nda konuşan ABD’nin Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried, “Politikalarımızın hiçbiri adada başka bir siyasi varlığı adım adım tanımayı hedeflemiyor veya ima bile etmiyor. Kıbrıs tek bir ülkedir. Bizim tek bir büyükelçiliğimiz, tek bir büyükelçimiz var ve öyle de kalacak” dedi.


ABD’li yetkili, Türkiye’nin, AB üyelik amacını gerçekleştirmek için limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açması gerektiğini de söyledi. Türkiye’nin birlik üyeliğinin hem ABD’nin hem de Kıbrıs’ın çıkarına olduğunu belirten, Fried, “Türkiye bu amaç için gümrük birliği anlaşmasını, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni de kapsayacak şekilde genişletme yükümlülüğünü yerine getirmelidir” dedi.


Daniel Fried, adada bir uzlaşma olacaksa Kıbrıslılar, Yunanlılar ve Türklerin, iki toplumun çoğunluğunun kabul edip destekleyebileceği bir anlaşma için zor seçimler yapmaları ve kararlar vermeleri gerekeceğini söyledi. BM ve ikili görüşmeler aracılığıyla ABD’nin çözüm çabalarında taraflara yardım etmeyi sürdüreceğini belirten Fried, Kıbrıs Rum kesiminin, çözüm fırsatını kaçırmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.


Kıbrıslı Türklerin, ülkenin yeniden birleşmesi arayışında olduğunu ifade ettiğini belirten Fried, “Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kıbrıslı Türkler aynı amaca sahip; tek bir ülkede Kıbrıslılar olarak, ortak bir kimlik ve geleceğe sahip olmak. Bu fırsatın kaçmasına izin vermemeliyiz. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin önünde bir fırsat var şimdi. Bu kaybedilirse bir daha ortaya çıkmayabilir” diye konuştu.

690340cookie-checkABD, KKTC’yi tanımayacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.