ABD Komünistleri “İktidara Yürüyüş” başlatıyor

CPUSA, Mayıs ayında toplanacak 29.Ulusal Komünist Parti Kongresi’nden itibaren bütün ABD’li komünistleri ikinci büyük hamleye çağırdı.

Parti’nin New York’da yapılacak kongresine 50 eyaletin komünist parti örgütleri adına delegeler katılacak ve Amerika’da komünist hareketin iktidara yönelik hedeflerini oluşturacaklar. CPSUA’nın işçi sınıfının yoğun olarak bulunduğu Michigan Eyaleti delegesi ve Parti sözcüsü John Rummel kongreden Parti’nin eylem kararı alarak daha da güçlenip çıkacağını söyledi. 90 yıllık tarihi olan CPUSA’nın kuruluş yıldönümü törenleri de kongre sırasında düzenlenecek.

Leninist çizgiden ayrılmayan Parti’nin şimdiki Başkanı Sam Webb’in kongrede liderliğini yenileyeceğine duyulan güven de gelen haberler arasında yer alıyor. Bu arada Parti’nin kongreye kadar üye sayısını artırmaya yönelik kampanyası da başlatıldı.

Amerikan Komünist Partisi 1930 yılında 200 bin civarında üyesiyle önemli bir politik güç oluştururken, Senatör McCarthy dönemi ve Soğuk Savaş yıllarında eski gücünü ve üye sayısını yitirmiş bulunuyordu.

1957 yılında üye sayısı 10 bine inerken, bu sayının 2500 kadarı FBI gizli ajanlarından ve muhbir üyelerden oluşmaktaydı. Bugün, Parti’nin ABD’de 15 bin kayıtlı üyesi bulunuyor. Yakın zamanlarda Parti yönetiminin bir “Din Komitesi” kurması örgüt içinde huzursuzluğa ve muhalefete yol açmıştı. Öte yandan, Parti lideri Sam Webb’in ve yönetici grubun bu kararı almakla, oportunizme kaydığını söyleyen komünistlere karşı Parti Merkez Komitesi’nin, “ABD’de din halk arasında hâlen itibar görmekteyken, kiliseyle iyi geçinmemiz gerekir” biçiminde açıklama yapması da önümüzdeki kongrenin ana tartışma konuları arasında bulunacak görünüyor.

1499930cookie-checkABD Komünistleri “İktidara Yürüyüş” başlatıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.