ABD Kongre üyeleri de tutuklanacak mı?

ATA …Tutuklanan Alman çift ve tutuklanmayacak ABD Kongre üyeleri


Rumlar 1974 Barış Harekatı bittikten bir müddet sonra, 1975 yılı başlarında  Mağusa ve Girne limanlarını Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetinin kapalı limanları olarak ilan etmişlerdi. Arkasından da bu limanlara uğrayan gemiler ve bu gemilerin kaptanları hakkında yasal işlem yapılacağını açıklamışlardı.


Aradan geçen 30 yıl içinde, bir çok kere Mağusa limanına uğrayan ve aradan uzun bir zaman geçmesine rağmen bir gün Larnaka veya Limasol limanlarına uğrayan gemilerin kaptanlarını tutuklayıp hapse koymuşlardı.


Evvelki gün özel yatlarıyla Doğu Akdeniz turuna çıkmış olan 66 yaşındaki Robert Nagele ve 65 yaşındaki Gunhild Wolff adlı iki Alman uyruklu AB vatandaşı, geçen hafta Perşembe günü Girne ve Mağusa limanlarına uğradıkları için, KKTC’den ayrıldıktan sonra demir attıkları Limasol limanında  tutuklandılar ve haklarında dava açıldı. Dün de K£2,000 kefaletle serbest bırakıldılar ve bu gün de haklarında karar verilmek üzere mahkemeye çıkacaklar.


 Geçen sene Mayıs ayında Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti Avrupa Birliğinin yayınladığı ve Kıbrıs’taki Yeşil hat boyunca ticari eşyanın ve AB vatandaşlarının dolaşımını düzenleyen “Yeşil Hat Tüzüğü”nü uygulamaya koymayı kabul etti. Bu tüzüğe göre, Avrupa Birliği vatandaşları, Kıbrıs’a nereden girdiklerine bakılmaksızın, Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetinin kontrolü altında olmayan geçiş noktalarından Yeşil Hattı geçebileceklerini de öngörmektedir.


 Geçen sene Lefkoşa Kaza Mahkemesi, Ercan havaalanından uçağa binerek İstanbul’a giden bir Rum hakkında dava açan Kıbrıs (Rum) hükümetine, düşünce tarzlarının yanlış olduğunu belirterek AB vatandaşlarının serbest dolaşım hakkının kısıtlanamayacağı kararını almış  ve Kıbrıs hükümetinin bu yasakçı kararını çöpe attırmıştı. Bu karardan sonra tüm AB vatandaşları ve Kıbrıs’lı Rumlar,  Kıbrıs (Rum) hükümetince onaylanmamış giriş noktalarından yani Ercan havaalanı ile Mağusa ve Girne limanlarından rahatça ve sorunsuz olarak adaya giriş ve çıkış yapmanın tadını çıkarmaya başladılar.


Tüm bunlara karşılık hala daha Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti, 1975 yılında yasa dışı ilan ettiği Ercan, Mağusa ve Girne limanlarından giriş yapanlara para cezası ile cezalandırmak inadını sürdürmektedir. Bunun en canlı örneği, daha çok değil, geçen ay Mağusa limanına giriş yaptığı için 5.2 milyon Avro ceza kesilen Aegean Sun (Ege Güneşi) adlı kargo gemisi hala belleklerde yerini korumaktadır.


Burada bana garip gelen ve AB’nin halen uygulamada olan Yeşil Hat Tüzüğüne aykırı olduğunu düşündüğüm nokta şu. Eğer bu AB vatandaşı iki Alman turist, Ercan, Mağusa veya Girne limanlarından gerek yayan gerekse de otomobilleri ile giriş yapıp, güneye geçmiş olsalardı, kendilerine her hangi bir şey söylenmeyecekti, dava okunamayacaktı ve tutuklanmayacaklardı.


Fakat şimdi, içinde yaşadıkları ve Doğu Akdeniz’i gezdikleri küçük bir yatla, önce Girne ve Mağusa limanı uğrayıp sonra da Limasol limanına gittikleri için, Yeşil Hat Tüzüğüne ve AB sınırları içinde AB vatandaşlarının serbestçe dolaşım haklarına aykırı olarak tutuklandılar ve haklarında dava açıldı.   
 
Bu gün çıkarılacakları Kaza mahkemesinde iyi bir avukat tarafından savunulurlarsa, aynen geçen sene Ercan’dan çıkış yaptığı için mahkemeye verilen Kıbrıs’lı Rum hakkında çıkan beklenmedik karar gibi sürpriz bir karar çıkabilir ve her hangi bir ceza almayabilirler.


Ben bu konuda, Papadopulos’un referandumdan beridir süregelen olumsuz tavırları nedeni ile Avrupa Birliğinin müdahil olabileceğini, Alman elçiliğinin de Yeşil Hat Tüzüğünü öne sürerek vatandaşlarının hakkını korumak için girişimlerde bulunabileceğini düşünüyorum.
 
Olası cezasız bir sonuç, ABD Kongre üyelerinin Ercan Havaalanı’ndan KKTC’ye gelerek yıllardır süren ambargoların zayıflatılması ve Kıbrıs’lı Türklerin izolasyondan kurtulmasına kapı açabileceği gibi, Kıbrıs konusunda yeni bir dönüm noktası oluşturabilir.


ABD Kongre üyelerinin bu ziyareti KKTC’ye uygulanan haksız ambargoların kaldırılması için çok önemli ve sembolik bir adım. ABD hükümeti tarafından onaylanan bu ziyarete ilaveten Rum Hükümeti sözcüsü Hrisostomidis’in, Kongre üyelerinin talep etmesi halinde Güney Kıbrıs’a geçmelerine izin verileceği açıklaması ise, Kıbrıs (Rum) hükümetince onaylanmamış giriş noktalarından yani Ercan havaalanı ile Mağusa ve Girne limanlarından adaya giriş veya çıkış yapan kişilere artık ceza verilemeyeceği konusunda eşsiz bir emsal teşkil edecektir.


Kıbrıs’ta hızla değişen bir şeyler, yıkılan tabular var artık…


_______________________
* Doç. Dr./ Denizcilik Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi

652310cookie-checkABD Kongre üyeleri de tutuklanacak mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.