”ABD, Kosovayı tek taraflı tanımaya hazır”

ABD Dışişleri Bakanlığında Avrupa Dairesi yetkililerinden Kurt Volker, AFP’ye verdiği demeçte, “Kosovalı Arnavutlar herhangi bir anlaşma sağlanamaması halinde bağımsızlıklarını ilan edeceklerini açıkça ifade ettiler. Bu durumda hepimiz Balkanlar’da istikrar ve barışın sağlanması bakımından üzerimize düşen sorumlulukları almalıyız” dedi.

Kosova’nın kendi kendine bağımsızlık ilan etmesi halinde bunu tanıyacaklarını ifade eden Volker, “Sanıyorum diğerleri de böyle yapacak, çünkü bu Balkanlar için tek çıkış” diye konuştu ve böylece bugüne kadar Kosova konusunda resmi bir pozisyon açıklayan ilk Amerikalı yetkili oldu.

Volker, “Ancak umut ediyoruz ki, bu, başta taraflar arasında olmak üzere, BM Güvenlik Konseyi bünyesinde olabildiğince çok anlaşmayla sağlansın” ifadesini de kullandı.

Bir Amerikalı, bir Rus ve AB’den bir Alman temsilciden oluşan troyka, şu sıralar 1998-1999’daki savaştan sonra BM himayesinde olan Kosova’nın nihai statüsüyle ilgili çıkmazı aşmaya çalışıyor. Kosovalı Arnavutların yüzde 90’ı bağımsızlık isterken, Rusya’nın desteğindeki Sırplar buna karşı çıkıyor.

1157490cookie-check”ABD, Kosovayı tek taraflı tanımaya hazır”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.