ABD kuklası diktatörün yerine seçim

Seçimde, Pakistan parlamentosunun 342 sandalyeli alt kanadı Millet Meclisi ile 100 sandalyeli üst kanadı Senato üyelerinin yanı sıra toplam 1170 sandalyeli olan, ancak nispi temsil ile 702 üyenin seçme hakkı bulunan Pencap, Sindh, Belucistan ve Kuzey Batı Sınır Eyaleti meclis üyeleri oy kullanacak.

En çok oy alan aday, 5 yıllık dönem için yeni cumhurbaşkanı ilan edilecek. Yeni cumhurbaşkanı, ülkenin cumhuriyete geçtiği 1956’dan beri bu göreve gelen 11. cumhurbaşkanı olacak.

Seçim sonucunda, Pervez Müşerref’in geçen ay boşalttığı devlet başkanlığı koltuğuna, suikaste kurban giden Benazir Butto’nun kocası Asıf Ali Zerdari’nin oturacağı tahmin ediliyor.

Zerdari’yi aday gösteren iktidardaki Pakistan Halk Partisinin parlamento ve eyalet meclislerinde toplam 375, eski Başbakan Navaz Şerif’in lideri olduğu Pakistan Müslüman Birliği-Navaz partisinin ise 274 oy desteği bulunuyor.

Müşerref, 18 Ağustosta istifa etmiş, yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar Pakistan Senatosu Başkanı bu görevi vekaleten üstlenmişti.

1177920cookie-checkABD kuklası diktatörün yerine seçim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.