ABD mektubunda “KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu” dedi

ABD Temsilciler Meclisi’nin Ban’a gönderdiği mektupta “KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu” ve “Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in mevkidaşı” ifadesini kullanması Kıbrıs sorununun çözümü açısından büyük bir açılım olarak nitelendirildi.

TÜRKİYE DİPLOMASİSİNİN BAŞARISI

Çarşamba günü ABD Temsilciler Meclisinden 22 ABD Temsilciler Meclisi Üyesi (milletvekili), Kıbrıs konusunda Türk tezlerini destekleyen bir mektubu birlikte imzalayarak BM Genel Sekreterine gönderdi. Geçmiş yıllarda Rum lobisinin etkisi altında kalarak Türk tezlerini dinlemek dahi istemeyen 22 Temsilciler Meclisi Üyesinin Türk tezlerini savunan bir mektubu imzalamaları şaşkınlıkla karşılanırken, siyasi gözlemciler bu durumu Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı tutumunun sonucu olarak nitelendirdi.

MEKTUPTAN BAŞLIKLAR

“Adanın tekrardan iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon çatısı altında birleştirilmesi ve kapsamlı bir çözüm elde etmek için BM’nin İyi niyet Ofisini BM Genel Sekreterinin himayesinde müzakereler yapılmasını destekliyoruz” paragrafı ile Rumların masaya oturmamak için süreci uzatmalarının önüne geçilmek istenirken, “Doğal kaynakları zengin olan Kıbrıs için potansiyel zenginliğin adanın tüm sakinleri tarafından paylaşılması olasılığı uzun zamandan beri mevcuttur” paragrafı Rumların tek başlarına doğalgazı çıkarmalarının doğru olmadığını vurguladı.

Mektupta devamla şu ifadelere yer verildi: “Bizim hedefimiz, her iki taraf arasında süreğen bir çözüm anlaşmasına yardımcı olmak ve teşvik etmektir. Kıbrıs’ta adil ve uzun süreli olacak bir çözüm anlaşması sadece kaçınılamaz değil aynı zamanda da başarılabilirdir.

“KIBRIS’TAKİ SORUNU ÇÖZMEK HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

Rumların ekonomisinin yakın zamandaki felaket çöküşü ve 13 milyar Dolarlık mali yardım açık ve net olarak göstermektedir ki, şimdi artık Kıbrıs için uzun zamandır süregelen istikrarı bozucu sorunları çözmek hayati önem taşımaktadır. Politik çatışmaların, onları takip eden ekonomik dertlerle birleşmesi sonucunda ortaya çıkan büyük sorunları aşmak, ortak bir mutabakat ve Kıbrıslı Türklerle Rumların işbirliği ile mümkündür. Böylesi bir çözümü hayal etmek, düzenlemek ve önayak olmak sadece Kıbrıs için değil, Doğu Akdeniz bölgesi için uzun süreli istikrar ve refah getirecektir.

“MEVKİDAŞI EROĞLU’NU BİRARAYA GETİRİN”

Sizden yeni Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades’i ve onun Kıbrıslı Türk mevkidaşı Dr. Derviş Eroğlu’nu bir araya getirmenizi müzakereleri başlatmanızı istiyoruz. Her iki Kıbrıslı Rum ve Türk lider için Kıbrıs’ın şu anda içinde bulunduğu fiili bölünme durumunu bitirecek ileri doğru net bir yol tanımlamaları esastır. Bu adanın politik istikrarını sağlayacaktır ve hem Kıbrıslı Türklerin hem de Rumların ekonomilerinin iyi olmasını sağlayacaktır. Böylesi bir çözüm politik istikrarı, ekonomik refahı sağlayacak ve tüm bölge için de ticari ve yatırım olanakları yaratacaktır. Bu nedenle inanıyoruz ki, Avrupa Birliği içindeki ilgili makamların aktif olarak bu konuya müdahil olmaları kaçınılmazdır.

“SİZ KİLİT ROL OYNUYORSUNUZ”

İnanıyoruz ki, kapsamlı bir çözüme ulaşmak, konu ile ilgilenenler için halen merkezdeki en önemli ve yüksek öncelikli konudur ve öyle de devam edecektir. Eminiz ki siz her iki tarafı da çözüme teşvik edip uzlaşıya varmak konusunda olumlu bir rol oynayacak kilit konumdasınız ve biz sizinle çalışmak ve olası bir başarının elde edilmesine yardımcı olmak için hazır beklemekteyiz. Bu konuda size yardımcı olabileceksek Lütfen bizimle temas kurmaktan çekinmeyin. Bu konuya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz.”

KÜÇÜK MEMNUN

Başbakan Küçük’ün dün “Türkiye Başbakan’ı Erdoğan’ın çantasındaki 5 temel konudan 1 tanesinin Kıbrıs olduğunu söylemesi ve “Feltman ile yaptığımız görüşmede, hükümet olarak ortaya koyduğumuz hedeflerle BM’nin Kıbrıs meselesinde benzer anlayışta olduğunu görmek bizi mutlu etmiştir. Yaptığımız girişimlerin BM nezdinde olumlu sonuçlarını bir kez daha görmüş olduk. Amerika’daki temaslarında Rum tarafının çözüm yönünde cesaretlendirilmesi için Washington’un etkin rol oynamasını istiyoruz” sözleri Amerika gezisinin Kıbrıs sorununun çözümü adına atılan tarihi adımlardan biri olduğunu gösterdi.

1550620cookie-checkABD mektubunda “KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu” dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.