ABD İngiltere’ye askeri seçenek önermiş

Adlarının açıklanmasını istemeyen diplomatik kaynaklara dayanılarak verilen haberde, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) bir dizi askeri seçenek sunduğu, ancak İngiliz hükümetinin ABD’den olayın dışında kalmasını ve silahlı kuvvetlerinin Körfez’deki faaliyetlerini azaltmasını istediği belirtildi.


Birinci sayfadan verilen haberde, ABD tarafından sunulan seçeneklerden birinin bu olayın ne kadar ciddiye alındığını göstermek amacıyla savaş uçaklarının İran üslerinin üzerinden uçması olduğu ifade edildi.


Londra’nın talebi üzerine bölgede bulunan 40 gemi ve uçaklarının oluşturduğu 2 hava-deniz grubunun, daha az kışkırtıcı görünmek için manevra tiplerini değiştirdiği belirtilen haberde, İngiltere’nin ABD’den tepki çekecek türden açıklamalardan kaçınmasını da istediği belirtildi.


Basra Körfezi’nde İran karasularına girdikleri gerekçesiyle esir alınan İngiliz askerleri, perşembe günü ülkelerine dönmüştü.  Bir İngiliz kaynak, “Bana göre yerel bir olay sonradan uluslararası olaya dönüştü” dedi.


İRAN BÜYÜKELÇİSİ: SIRA İNGİLTERE’DE


İran, İngiltere hükümetinden, esir İngiliz askerlerini serbest bırakmasına iyi niyetle karşılık vermesini istedi.


İran’ın Londra Büyükelçisi Resul Movahedian, Financial Times gazetesine verdiği demeçte “Biz kendi payımıza düşeni yaptık. Olumlu yolda devam edebilmek için şimdi sıra İngiliz hükümetinde” dedi.


İngiliz askerlerinin serbest bırakılmasının başka bir davayla ilişkisinin bulunmadığını belirten Movahedian, “Ancak eğer İngilizler yardımcı olmak ister ve nüfuzlarını kullanırlarsa bunu memnuniyetle karşılarız… Biz genelde bölgedeki gerilimi azaltacak her adımı memnuniyetle karşılarız” dedi.“Tahran’ın İngiliz askerlerini serbest bırakma kararının meyvelerini toplamanın İran ve dünyadaki büyük güçler için ortak bir görev olduğunu” belirten Movahedian, BM’nin daimi üyeleri olan ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’in, İran’ın yararlı amaçlar için uranyum zenginleştirme hakkını tanımalarını memnuniyetle karşılayacaklarını vurguladı. Movahedian, “Bu İran için başlıca meseledir ve bunun Batılı ülkelerle gelecekteki ilişkilerimiz için yeni bir temel oluşturmasına yardımcı olacağı kanaatindeyim” dedi.


Movahedian, şunları kaydetti:


“İngiliz halkının İngiliz askerlerinin serbest bırakılmasından duydukları mutluluğu paylaşıyoruz ve ben İngiliz hükümetinin, İran ile akla uygun iletişim hatlarının oluşturulması konusundaki istekliliğini teyit etmesi için doğru zamanın geldiğine inanıyorum.”


”İNGİLİZ ASKERLERİN AÇIKLAMALARI MİZANSEN”


Diğer taraftan İran Dışişleri Bakanlığı, serbest bırakılarak ülkelerine dönen İngiliz askerlerin yaptıkları açıklamaların ”mizansen” olduğunu savundu.


Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, böylece, İran karasularının ihlal edilmesi gerçeğinin örtbas edilmeye çalışıldığı öne sürdü.


Açıklamada, ”bu tür teatral propagandalar, askerlerin hatalarını meşru göstermeyi sağlayamaz” denildi.


Açıklamada ayrıca, ”İngiltere, İslam kültürü ve İran uygarlığı hakkında bilgi sahibi olsaydı, İran’ın İngiliz askerlerini serbest bırakmasının nedenini anlayabilirdi” görüşü de savunularak, ”İngiltere’nin İslam kültürü ve İran uygarlığı hakkında bilgisiz olmasının üzüntü verici olduğu” ifade edildi.


“BİR İRAN ASKERİNİN ESİR ALDI”
    
Öte yandan  Basra Körfezi’nde İngiliz askerleri esir alan İran Devrim Muhafızlarının komutanı Amiral Abulkasım Amangah, İngiliz deniz piyadelerinin sadece bir asker tarafından esir alındığını iddia etti.


Resmi haber ajansı İRNA’ya konuşan Amangah, askerlerin gözaltına alınması olayını, şöyle anlattı:


”İran deniz kuvvetlerinin cesur bir elemanı, 23 martta kendi botuyla İngiliz denizcilerin botlarına çarptı ve onları bize getirdi. Bu çarpma sırasında İngiliz askerlerin botlarının dengesi kayboldu ve birden kendilerini teslim ettiler.”


İran ve İngiltere arasındaki ”asker krizinin” bittiğini ifade eden Amangah, ”Kriz bitti ama bu kahramanca hadiseyi herkesin bilmesi gerekiyor” dedi.


”İngiliz askerleri, bu macerayı sürekli hatırlayacak ve İranlıların kendi sınırlarını cesaretle koruyacaklarını iyi bilecekler” diyen Amangah, bu olayın İran deniz kuvvetlerinin kendi sınırlarını korumaya hazır olduğunun göstergesi olduğunu da söyledi.


İngiliz askerleri esir alan Devrim Muhafızları gemisinin komutanı olan Amangah, İngiliz askerlerin serbest bırakıldıklarının açıklandığı basın toplantısında Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından 3. dereceden cesaret madalyası ve takdirnameyle ödüllendirilmişti.


İran Devrim Muhafızları, 23 martta Basra Körfezi’nde 15 İngiliz askerini ”sınır ihlali” nedeniyle gözaltına almış, askerler 13. günden sonra serbest bırakılmıştı.


İran televizyonlarından ”itiraf” ve ”özür” ifadeleri yayımlanan askerler, serbest bırakıldıktan sonra yaptıkları basın toplantısında, yakalandıkları sırada Irak sularında olduklarını, ancak İran sularında olduklarını söylemeye zorlandıklarını, böyle söylemezlerse 7 yıl hapis cezasına çarptırılmakla tehdit edildiklerini söylemişlerdi.


İngiliz askerler, kendilerini gözaltına almaya gelen İran güçlerinin sayıca çok üstün olduğunu, karşılık vermeleri durumunda aralarından hiç kimsenin kurtulamayacağını da kaydetmişlerdi.


İran ise ülkelerine dönünce ”ağız değiştiren” İngiliz askerlere tepki göstermiş ve açıklamaların emirle yapılan bir “mizansen” olduğunu iddia etmişti.


İLGİLİ HABER: İngiliz denizciler ağız değiştirdi
İLGİLİ KÖŞE: Faruk Eskioğlu / Peki kim kazançlı çıktı?

801540cookie-checkABD İngiltere’ye askeri seçenek önermiş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.