ABD: PKK Suriye’ye yerleşmemeli

Clinton, Suriye’deki kriz konusunda görüşmelerde bulunmak üzere gittiği İstanbul’da Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu’yla bir araya geldi.

Görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında iki ülkenin Suriye’de kimyasal silah kullanılması dahil bundan sonra yaşanabilecek gelişmeler karşısında alınacak önlemleri planlamak üzere bir çalışma grubu oluşturacağı açıklandı.

Beşar Esad yönetimine baskının artırılması gerektiğini vurgulayan Clinton, Suriye’deki çatışmalardan kaçanlar için 5,5 milyon dolar daha yardım yapacaklarını söyledi. Hillary Clinton, böylece insani yardımlarının miktarının 82 milyon dolara çıkacağını belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da ”Suriye’de geçiş sürecinin en kısa sürece tamamlanması ve bu geçiş sürecinde herhangi bir güç boşluğunun oluşmaması konusunda da mutabık kaldık. Böylesi bir güç boşluğundan istifade etmek isteyen başta PKK olmak üzere terör gruplarına karşı her türlü tedbiri almamız gerektiği konusunda da ortak bir perspektife sahibiz” dedi.

İstanbul’da Suriyeli muhaliflerle de bir araya gelen Clinton’ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler’e göre son bir hafta içinde çoğu Halep’ten Türkiye’ye altı bin mülteci geçti.

BM rakamlarına göre Türkiye’de Suriye’den gelen 50,227 kayıtlı mülteci var.

Ürdün’de 45,869 Lübnan’da 36,841 Irak’ta da 13,730 mültecinin bulunduğu belirtiliyor. (BBC)

‘Rusya’dan silah sevkiyatı’Bu arada, Anadolu Ajansı’na göre Özgür Suriye Ordusu’ndan Ebu Ubeyde adlı bir yetkili, Rus savaş gemilerinin Suriye’nin Tartus limanına tank ve silah sevkiyatı yaptığını söyledi.

Ubeydi görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak, sabahın erken saatlerinde 3 Rus savaş gemisinden tank ve askeri mühimmat sevkiyatı yapıldığını ileri sürdü.

ITAR Tass ajansına göre Tartus limanına giriş yapan Rus donanmasına ait “Aleksander Otrakovskiy”, “Georgiy Pobedonosets” ve “Kondopoga” adlı 3 gemide 450 deniz piyadesi, zırhlı personel taşıyıcıları ve BTR araçları bulunuyor.

Gemilerin bu gece Çanakkale ve İstanbul boğazlarını geçerek Karadeniz’deki Novorossisk limanına döneceği belirtiliyor.

1351840cookie-checkABD: PKK Suriye’ye yerleşmemeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.