ABD: PKK’yı elimine etmeye kararlıyız

Bryza, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün Washington’a yapacağı ziyaretten önce Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Türkiye ile ABD arasındaki stratejik vizyon belgesinin, Bakan Gül’ün ziyareti sırasında tamamlanacağını umduğunu belirten Bryza, böyle bir belgeye ihtiyaç duyulmasının nedenini, ”Böyle bir belgeye ihtiyacımız yok. Aramızda zaten çok aktif, zengin, stratejik bir ortaklık, ortak değerler var. Ama böyle bir belgenin çalışma kolaylığı getirmesi söz konusu. Türkiye ile birlikte, önceliklerimizi ortaya koyacağız” diye açıkladı. Bryza, belgenin bir anlaşma niteliği taşımadığını da vurguladı.

Gül’ün, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile yapacağı görüşmede ele alınması olası konuları da Bryza, “Irak’ta istikrar, terör örgütü PKK’ya karşı mücadele, Baku-Tiflis-Ceyhan hattı, ilişkilerin genişletilmesi, ‘Geniş Ortadoğu’da demokrasinin yayılması, Karadeniz’de işbirliği, NATO, Türkiye’nin AB’deki yeri ve Kıbrıs” olarak sıraladı.   

Bryza, Türkiye-AB müzakerelerinin aksamasından kaçınmak için ABD’nin ”yapabileceği her şeyi” yapma niyetinde olduğunu da söyledi.

ABD’nin dünyadaki imajına ilişkin yaptırılan son ankette, Türkiye’de ”Amerikan karşıtlığının” yüksek olduğu sonucunun çıktığının belirtilmesi üzerine Bryza, ”Bu belki dünyada genel bir eğilimin yansıması ve kriz değil” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington’u ne zaman ziyaret edeceğinin sorulması üzerine de Bryza, ”Bu tartışmalı bir konu değil. ABD Başkanı George W. Bush ile takvimleri uyuştuğunda ziyaret gerçekleşecektir” dedi.

 

1131300cookie-checkABD: PKK’yı elimine etmeye kararlıyız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.