ABD, İran’da etnik tartışmayı kışkırtıyor

İran Enformasyon Bakanı Yunusi, “ABD etnik kökenden genç kuşakları kullanarak ülkede İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı huzursuzluk yaratıyor ve var olanı derinleştirmeye calışıyor” dedi.

Bakan Yunusi “ABD tarafindan temsil edilen Batı, etnik ve ırksal sorunları siyasilestirmeye calisiyor… Ancak ABD yetkilileri İran islam devrimine karsi karışıklığı körükleyerek sadece hedeflerini kaybetmekle kalmayacak ülke aynı zamanda ABD askerleri için büyük bir mezar da olacaktır” yorumunda bulundu.

Yunusi, “ABD’nin uzun zamandır hem kendi ekonomik çıkarları hem de siyasi hegemonyası için uzlaşmacı islama da bir zemin hazırlıyor” diye devam etti. 

15 Nisan da eski Cumhurbaşkanı yardımcısı Muhammet Abtahi’nin Arap kökenli İranlılar’ın yaşadığı Huzistan eyaleti Ahvaz kentindeki Araplar’ın zorla başka yerlere  gönderilmesine ilişkin bir yazı kaleme aldığı söyleniyor.

İran ise  böyle bir yazının olmadığı ve kargaşıklığı yabancı ajanların çıkardığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Fichard Boucher 11 Nisan’da yaptığı açıklamada da Washington’un İran’da demokrasinin gelişmesi için 3 milyon Dolar ödenek ayırdığını açıklamış fakat bu paranın nasıl harcanacağını açıklamamıştı. İran da bu habere sert tepki göstererek kınamıştı.

1107300cookie-checkABD, İran’da etnik tartışmayı kışkırtıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.