ABD, ROJ TV’nin kapatılmasını istemiş

Berlinske Tidende Gazetesi’nin haberine göre,mektubun gerekçesinde bu TV kanallarının PKK ile bağlantılı  ve terör propagandası yaptıkları öne sürüldü.

Gazeteye göre,haberi doğrulayan Danimarka Adalet Bakanı Lene Espersen, adı geçen tv kanalları ve şirket hakkında soruşturma başlatılması için Danimarka güvenlik kuvvetlerine talimat verildiğini, terörle bağlantılı olduklarının saptanması halinde kapatılacaklarını bildirdi.

Geçtiğimiz hafta Danimarka’ya gelen Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan ile Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen arasında Roj Tv konusunda büyük bir gerilim yaşanmış, Rasmussen’in Roj Tv muhabirini salondan çıkarmaması  üzerine Erdoğan salonu terk etmişti. 

Daha önce İngiltere’de Med Tv, Fransa’da Medya Tv adlarıyla yayın yapan ve kapatılan kanal, Danimarka’da Roj Tv adıyla yayın hazırlığına başladığında, Türk Dışişleri Bakanlığı Danimarka Dışişleri Bakanlığına başvurarak bu kanala lisans verilmemesini istedi.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı  bu isteğe verdiği yanıtta,lisans verme yetkisinin özerk bir kuruluş olan Danimarka Radyo ve Televizyon Kurumu’na ait olduğunu belirterek Hükümetin herhangi bir engellemede bulunamayacağını bildirdi. Yanıtta ayrıca , bu tv kanalının yayınları sırasında  terör propagandası yaptığının saptanması halinde lisansının iptal edilmesi için Danimarka Radyo ve Televizyon Kurumu’na  başvurulabileceği hatırlatılarak şu görüşlere yer verildi:

“Hükümet olarak bizim bu konuda bir yetkimiz yok.Yetki, bağımsız bir kurum olan Danimarka Radyo ve TV Kurumu’na aittir. Bu kuruma müdahale edemeyiz. Ancak, yasalara aykırı bir yayın belirlenmesi durumunda, yayın lisansının iptali için Danimarka Radyo ve TV Kurumu’na başvurulabilir.”

Türkiye ve Danimarka kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Roj TV’nin yayına başlamasından sonra, Türkiye Dış İşleri Bakanlığı, 12 Ocak 2005’de, adı geçen kanalın terör yanlısı yayın yaptığı iddialarına ilişkin ses ve görüntü kayıtlarını Danimarka Radyo ve Televizyon Kurumu’na sundu. Danimarka Radyo ve Televizyon Kurumu, 21 Nisan 2005 tarihinde verdiği  yanıtta, Roj TV’nin  ırk, dil, din ve milliyet duygularını inciten ,terör yanlısı yayınlar yaptığına ilişkin bulgulara ulaşılamadığı savunularak,” Roj TV’nin kapatılması  basın özgürlüğüne aykırıdır”görüşüne yer verdi.

Türk Dışişleri, bu kez de, yayınlar hakkında cezai kovuşturma başlatılması için harekete geçti. Bu girişimden kısa bir süre sonra  Roj Tv, 26 Eylül tarihinden itibaren frekans değiştirerek yayınlarını Mezopotamya Tv üzerinden sürdürmeye başladı. Ancak, yayınlarda Roj Tv adını ve amblemini kullanmayı sürdürdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Danimarka ziyareti sırasında Danimarka Başbakanı Anders Fogg Rusmussen ile yaptığı başbaşa görüşmede, Roj Tv hakkında ne işlem yapıldığını sordu. Danimarka Başbakanı, Danimarka’da basın özgürlüğü olduğunu Hükümet olarak Roj TV hakkında herhangi bir işlem yapamayacaklarına ilişkin yanıtlarını yineledi.

Daha sonra Erdoğan’a , “AB’ye girme iddiasındaki Türkiye, İslam Peygamberi Hazreti Muhammed hakkında bir Danimarka gazetesinde yayımlanan karikatürden dolayı, neden 11 İslam ülkesiyle birlikte bana protesto mektubu yazdı “ sorusunu yöneltti. Rasmussen, Danimarka’da basın özgürlüğünün bulunduğunu, Hükümet olarak, Roj Tv olayında olduğu gibi, Danimarka’da yayın yapan gazetelere de karışamayacaklarını tekrarladı.

Amerikan yönetiminin  Roj Tv’nin kapatılmasını isteyen mektubundan sonra, Danimarka’da “Basın Özgürlüğü”nün ne yönde gelişeceği merakla bekleniyor…

İLGİLİ KÖŞE: İSVEÇ’TEN… Ali Haydar Nergis / Yasak meyve

1118570cookie-checkABD, ROJ TV’nin kapatılmasını istemiş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.