ABD; Rusya, Çin ve İran’a karşı sertleşiyor

İngiltere’nin ciddi ekonomi gazetesi The Financial Times, “Şimdiki Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olduğu dönemde hazırlanan strateji belgesinde 2002 yılından beri ilk kez önemli değişiklikler göze çarpıyor. Terör tehdidine karşı önleyici saldırı doktrininden uzaklaşılırken, Rusya, Çin ve özellikle İran’a karşı söylemin sertleşmesi dikkat çekiyor” diye yazdı.

Gazete ABD politikasındaki değişim gerekçelerini şöyle aktardı:

“Raporda, Tahran’ın nükleer faaliyetlerine gönderme yapılarak, ‘İran’dan daha büyük tehdit yoktur. İran rejimi terörü destekliyor, İsrail’i tehdit ediyor, Orta Doğu barışını tehlikeye atıyor ve Irak’ta demokrasiye zarar veriyor’ deniyor. Ulusal Güvenlik Stratejisi belgesinde demokratik dönüşüm projesine özel vurgu yapılırken, Atlas Okyanusu’nun iki yakasındaki ilişkilerin bozulmasına ve BM’nin bir kenara itilmesine neden olduğu söyleyen ‘Gönüllüler Koalisyonu’ ifadesi geçmiyor. Amerika’nın askeri gücüne de çok az atıf yapılıyor.”

The Financial Times’a göre bunun yerine belgede şu ifade yer alıyor:

“Gerekli olması durumunda tek başına hareket etmeye hazır olmalıyız ancak ittifaklara girmeden kalıcı sonuç alabileceğimiz fazla alan olmadığı gerçeğini de kabul etmeliyiz.”

1125190cookie-checkABD; Rusya, Çin ve İran’a karşı sertleşiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.