ABD sonrasında, Irak’ı bekleyen belirsizlik

31 Ağustos’ta 100 bin Amerikan askeri, SOFA Anlaşması çerçevesi altında, Irak topraklarını terk etti. Geriye kalan 50 bin asker, Irak ordusuna eğitim ve gerektiğinde destek vermek için bir yıl daha ülkede kalacaktı. ABD güçlerinin elinde bulunan üsler ya dağıtıldı ya da Irak ordusuna devredildi. Başkan Obama, Amerikan halkına yaptığı konuşmada, Irak’tan çekilme sürecinin başladığını duyurdu. ABD’nin 7 yıl içerisinde, Operation Iraq Freedom’dan çok zarar gördüğünü dile getiren Obama, bundan sonra ekonomiye ağırlık vereceğini ifade etti. 2011 yılının sonuna doğru tüm Amerikan askerlerinin Irak topraklarını terk edeceğini de belirtildi.

Bu çekilmenin doğru zamanlamasını olmadığı uzman ve siyasi analizciler tarafından dile getirilmektedir. Terör olaylarının hala devam ettiği, parlamenter seçimlerin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen hükümetin kurulamaması ve ülkede gelişecek muhtemel olumsuz durum önünde Irak ordusunun yetersiz kalacağı, Obama’nın siyasetini eleştirenler tarafından gerekçe olarak gösterilmektedir. Ancak Amerikalı yetkililer, El Kaide ve başka radikal örgütlerin Irak’ta kaos ortamını tekrardan yaratmaların engel olmak için bu yıl, Irak hükümetine 13 milyar dolarlık silah satışı yapacaklarını bildirildi. Silah anlaşmasının iki ülke arasındaki stratejik işbirliğini geliştireceği ifade ediliyor.

Ama Iraklı siyasi gruplar, terör faaliyetlerini yapanları bir kenara bırakıp birbirileriyle uğraşmaları ABD’nin, Irak ordusunu güçlendirme projesini suya düşürmektedir. Irak’ta hala etnik ve mezhepsel ayrım ulusal histen önde gelmektedir. Alt kimlik, siyasi gruplar tarafından üst kimliğin önüne çıkarılmaktadır. Bu yaklaşım, içerideki çatışmanın körüklenmesinde büyük rol oynamaktadır. Nitekim Irak ordusuna dağıtılacak silahların ülkeyi kaosa sürükleyenlere doğrultulmak yerine ordu mensuplarının birbirlerine doğrultulmakla sonuçlanabilir. Bunun önüne geçmek için ABD yetkililerin, hükümetin bir an önce kurulması yönünde Iraklı politikacılara baskı yapmasını gerektirmektedir.

1634000cookie-checkABD sonrasında, Irak’ı bekleyen belirsizlik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.