ABD, Suriye’ye karşı zemin mi hazırlıyor?

Lübnan’ın eski başbakanı Refik Hariri’nin Beyrut’ta bombalı intihar saldırısı sonucunda öldürülmesinden sonra, Şam Büyükelçisi’ni geri çağıran ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ‘Başka neler yapabileceğimizi değerlendiriyoruz’ dedi. Suikast, bütün gözleri Suriye’ye çevirmeye yetti… 

Lübnan’ın eski başbakanı Refik Hariri’nin Beyrut’ta bombalı intihar saldırısı sonucunda öldürülmesinden sonra, Beyrut’ta Suriye karşıtı gösteriler giderek artıyor. ABD Suriye’yi hedef gösterecek açıklamalar yaptı ve Şam Büyükelçisi’ni geri çağırdı. Türkiye’deki tekelci medya ‘Baş şüpheli Şam’ manşetiyle Suriye’yi yargısız infazla sanık sandalyesine oturttu…

SUİKAST GÖZLERİ SURİYE’YE ÇEVİRTTİ

Eski Başbakan Refik Hariri’yi vuran bombalı intihar saldırısı, 14 kişinin ölümüne, 120 kişinin yaralanmasına yol açmıştı. Suikast sonrasında Suriye karşıtı tepkiler hızla büyüyor… Polis, saldırıda 300 kilo TNT kullanıldığını bildirdi. Başkent Beyrut sokakları dün ölüm sessizliğine bürünürken, ülkede üç gün yas ilan edildi, okullar ve dükkanlar kapandı.

Suriye, Lübnan’a başsağlığı mesajı gönderdi. Hariri’nin en büyük oğlu Baha’ya başsağlığı dileklerini ilk iletenler arasında Suriye adına Başkan Yardımcısı Abdülhalim Haddam dayer aldı.

ABD’nin Suriye karşıtı sert açıklamaları ve tepkilerin önceden planlanmışcasına hızla büyümesi, “Ortadoğu’da ABD-İsrail stratejisini besleyecek yeni bir taktik mi?” sorusunu akla getiriyor…

ABD GÖZLERİ SURİYE’YE ÇEVİRDİ

Suikast sonrasında ABD basını da öncelikle ülkesinin Irak’ı işgal ettiğini unutup, Suriye’nin Lübnan’ı işgal etmesini eleştirmeye başladı.

ABD’nin ciddi gazetelerinden New York Times, Suriye’nin Lübnan’dan çıkmasına yönelik baskının arttırılması gerektiğini yazdı.

Gazetenin dünkü başyazısında, ‘birinci dereceden siyasi bir cinayet’ olan saldırının ülkede güçlükle inşa edilen toplumsal huzuru ve Suriye egemenliğinden kurtuluş talebini hedef aldığı belirtildi. Makalede, ülkedeki Şam aleyhtarlığının kısa vadede bu saldırı ile bastırılabileceği, ancak uzun vadede Suriye’nin Lübnan’dan çekilmesi konusunda yapılacak baskının artması gerektiği vurgulandı.

Avrupa ve Arap basını da saldırıyı Suriye gizli servisine yıktı. İngiliz The Times Gazetesi, saldırıyı, ‘Suriye’nin uğursuz eliyle damgasını vurduğu bir canavarlık’ olarak niteledi.

ABD, SURİYE BÜYÜKELÇİSİNİ ÇEKTİ

ABD, dün ani bir kararla Suriye’deki büyükelçisini geri çağırdı. Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, Hariri’nin öldürülmesiyle artan gerginlikten sonra Suriye’deki Büyükelçisi Margaret Scobey’i geri çağırdığını söyledi. Yetkili, Scobey’in ayrılmadan önce Şam hükümetine sert bir mesaj ilettiğini de kaydetti.

Bütün gözler Suriye’ye kilitlenmişken, terör örgütü El Kaide’den ilginç bir açıklama geldi. Örgüt, Hariri’nin, ‘Lübnan, Suriye veya İsrail istihbaratı tarafından öldürüldüğünü’ iddia ederek kendilerinin sorumluluğu olmadığını vurguladı. 
 
RICE’DAN SURİYE KARŞITI AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Lübnan’daki suikast olayından sonra Suriye ile ilişkilerinin daha da kötüleştiğini söyledi.

Rice, Washington’da yaptığı açıklamada, Refik Hariri suikastıyla ilgili kimseyi suçlamadıklarını, ancak Lübnan’daki 14 bin Suriye askerinin bu ülkenin istikrarını bozduğunu dile getirdi.

Suriye’ye yönelik yeni yaptırımlar uygulayıp uygulamayacakları konusunda bilgi vermeyen Rice; “Bu aşamada gerekli olan önlemleri aldık. Başka ne yapabileceğimizi değerlendiriyoruz” dedi. 

İLGİLİ HABER: Lübnan eski başbakanı öldürüldü

1099300cookie-checkABD, Suriye’ye karşı zemin mi hazırlıyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.