ABD: İsyancılar daha çok demokrasi istiyor

Beyaz Saray Sözcüsü Scot McClellan, Özbekistan halkının daha temsili ve demokratik bir hükümet istediğini belirterek, bunun barışçı yollarla olması gerektiğini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Scot McClellan, Özbekistan halkının daha temsili ve demokratik bir hükümet istediğini belirterek, bunun barışçı yollarla olması gerektiğini söyledi.

 Hükümete ve göstericilere soğukkanlı davranmaları çağrısı yapan sözcü, “Ülkede şiddetin patlak vermesinden, özellikle de bazı teröristlerin hapishaneden kaçırılmasından kaygı duyduk” dedi.

AB Komisyonu sözcüsü de, göstericiler üzerine hükümet güçlerince ateş açılmasını kınadı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise gelişmelerin Özbekistan’ın iç işi olduğunu belirtti.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Saidcakon Zeynetbitdinov adlı insan hakları savunucusu, dün Andican’da askerlerle göstericiler arasında çıkan çatışmalarda toplam ölü sayısının 500’e ulaşabileceğini söyledi. Zeynetbitdinov, tahminini kendi gözlemlerine ve görgü tanıklarının ifadelerine dayandırdığını belirtti.

Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, olaylarda 10 kadar asker ve polisin, bu sayıdan çok daha fazla da göstericinin öldüğünü açıklamış, ancak ölen sivil sayısı konusunda rakam telaffuz etmemişti.

GÜL:’HİÇBİR ÜLKE KENDİ BAŞINA HAREKET EDER DURUMDA DEĞİLDİR’ 

Öte yandan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Özbekistan’daki Türk vatandaşlarının durumu hakkında şu ana kadar kendilerine gelen bir şey olmadığını söyleyerek, olayların başkent dışında cereyan ettiğini belirtti.  

Bakan Gül, Liberal Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen ”Demokrasiye Geçişin 55. Yılı Münasebetiyle Özgürlük ve Demokrasi Sempozyumu’nda” yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Özbekistan’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Gül, Türk cumhuriyetleri de dahil olmak üzere, bu bölgedeki ülkelerin ne kadar çok özgürlükçü ve demokrat hale gelirlerse kendilerini o kadar çok sağlamlaştıracaklarını kaydetti. 

”Güç kullanımı söz konusu olduğunda bunun çok dikkatli bir şekilde yapılması lazım” diyen Gül, özellikle sivillere karşı güç kullanımının bütün dünya tarafından ve Türkiye tarafından dikkatle takip edildiğini bildirdi. 

Gül, ”Hiçbir ülke artık kapalı, kendi başına hareket eder durumda değildir. Her ülkede olup biten olaylar bütün dünyayı ilgilendirmektedir” diye konuştu.

 

1106140cookie-checkABD: İsyancılar daha çok demokrasi istiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.