ABD, Talabani’ye ‘Yürü ya kulum’ dedi!

Talabani’nin Irak Cumhurbaşkanlığı’na getirilmesine ilişkin Avrupa basınında yer alan yorumlardan bazıları şöyle:

‘SÜNNİLER YÖNETİME KATILMALI’ 
 
The Guardian (İngiltere): Irak nüfusunun sadece yüzde 20’sini temsil eden Kürtlerin cumhurbaşkanlığını elde etmesi, ortaya bir orantısızlık çıkardı.

Yönetimde ağırlık, mecliste yüzde 51’lik bir çoğunluğa sahip olan Şii’lerde olacak. Seküler eğilimli Kürtler ile İslami kurallara ağırlık veren Şiiler arasındaki ilişkiyi dengeye oturtmak zaten yeterince zor, ancak yeni sistemin işlemesi açısından asıl önemli olan, Saddam Hüseyin’in devrilmesiyle en büyük kayba uğrayan ve Ocak ayındaki seçimleri boykot eden Sünnileri sürece dahil etmek olacak.

Önümüzdeki aylarda, anayasanın kaleme alınmasına katkıda bulunmalarını sağlamak, ülkedeki isyanın bastırılması açısından da hayati önem taşıyor.

‘ANKARA DESTEKLİYOR’

Frankfurter Allgemeine Zeitung (Almanya): Bir Arap ülkesinin yönetimine ilk kez bir Kürt’ün getirildi. Dünya nasıl da değişiyor. Bu gelişme Irak’ın bütünlüğünün korunması şansının artırdı. Ankara da bu görüşte…

Türkiye’ye göre, Talabani’nin Cumhurbaşkanlığı ile, Saddam Hüseyin’in devrilmesi ardından bölünme tehlikesi yaşayan Irak’ın bütünlüğü korunmuş olacak.

Ankara’nın gecikmeksizin gönderdiği tebrik mesajı da bunu gösteriyor. Ancak ülkenin önünde hala büyük zorluklar var. Yeni anayasada İslam’ın rolünün ne olacağı, ya da bazılarının direniş diye tanımlamakta ısrar ettiği terörün nasıl önleneceği gibi….

‘AKILLICA BİR HAREKET’

Nouvel Observateur (Fransa): Irak Meclisi’nin, cumhurbaşkanlığına bir Şii yerine bir Kürt’ü getirmesini ‘akıllıca bir hareket’.

Bu durum, hiçbir grubun Irak’ı tek başına temsil edemeyeceği mesajını da içeriyor, ancak Kürtler Saddam Hüseyin döneminde siyasetten tamamen dışlandığı için, şimdi ülke yönetimine bir Kürt’ün getirilmesi Iraklılara biraz garip gelebilir.

Ayrıca Talabani ABD’nin en iyi müttefiklerinden biri olarak biliniyor. Dolayısıyla bu tercih, Kürt liderin hizmetlerinden dolayı ödüllendirildiği izlenimi yaratacaktır.

1102820cookie-checkABD, Talabani’ye ‘Yürü ya kulum’ dedi!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.