ABD Temsilciler Meclisi’nden Irak takvimi

Teklifi ABD Senatosu’nun onaylamasından sonra bir açıklama yapan Irak Hükümet Sözcüsü Ali El Dabbah, olumsuz işaretler gördüğü kararı eleştirdi. ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesi yönündeki Demokrat Parti destekli görüş, Bush’un vetosunu engelleyecek güçte değil. NBC ve Wall Street Journal tarafından yapılan araştırmada halkın yüzde 56’sı Irak’tan asker çekilmesini savunuyor gözükse de, Bush’un tasarıyı reddetmesi bekleniyor.

ZEBARİ ANKARA’DA

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Ankara’daki görüşmeleri sırasında PKK konusunun da gündeme geldiğini, bu doğrultuda ABD-Irak-Türkiye arasında üçlü mekanizmanın yeniden canlandırılmasını önerdiklerini belirtti. Zebari, Türk hükümeti ile Irak’ın kuzeyindeki Kürt yönetimi arasında diyalog kurulmasını sağlamaya çalıştıklarını belirtti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından soruları cevaplayan Zebari, Türkiye’nin Mısır’da yapılacak genişletilmiş Irak’a komşu ülkeler toplantısına katılımı konusunda güvence aldığını belirtti. Zebari, “toplantıya Türkiye’den bakan seviyesinde katılım çok önemli” dedi.

İŞBİRLİKÇİ KOMUTAN

Bu arada Bağdat’ta ABD ordusunun yönetimindeki bir cezaevinin eski komutanı Korgeneral William Steele, “düşmana yardım etme” suçundan açılan soruşturma çerçevesinde gözaltına alındı. Steele hakkında ayrıca bir çevirmen ve Iraklı bir kadınla uygunsuz ilişkide bulunmaktan soruşturma yürütülüyor. Geçen ay gözaltına alınan ve Kuveyt’teki bir cezaevinde tutulan Steele’nin, soruşturma tamamlandıktan sonra askeri mahkemede yargılanıp yargılanmayacağına karar verileceği belirtildi. Korgeneral William Steele, Bağdat uluslararası havaalanı yakınındaki Camp Cropper cezaevinin komutanlığını yapmıştı. Cezaevinde, Irak’ın idam edilen devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in rejiminin eski üyeleri de dahil olmak üzere yaklaşık 3500 tutuklu bulunuyor. Saddam Hüseyin de 3 yıl süren hapis hayatı sırasında söz konusu cezaevinde kalmıştı.

1150290cookie-checkABD Temsilciler Meclisi’nden Irak takvimi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.