ABD: Türkiye K.Irak’ta ortak işbirliği yapmalı

McCormack, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, kuzey Irak konusundaki açıklamalarının ardından, ABD’nin Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu Dışişleri Bakan yardımcısı Dan Fried’in, Türk yetkililerle temasa geçtiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki günlük basın toplantısında gazetecilerin, Orgeneral Büyükanıt’ın, kuzey Irak’a operasyona ilişkin soruları üzerine McCormack, şunları söyledi:

“Dan Fried daha önce kamuoyu önünde de ifade ettiğimiz şeyleri söylemek için Türk yetkililerle temasa geçti. Söylediğimiz, Türkiye ile Irak’ın komşu olduğu ve bu durumun değişmeyeceği. Çok çok uzun bir zaman birbirlerine kapı komşu olarak yaşayacaklar. Bu çerçevede kalıcı çözümleri yerine oturtacak şekilde, aralarındaki farklılıkları çözmeye çalışmaya odaklanmalılar.”

McCormack, “Türkiye, PKK’dan gelen gerçek bir tehditle karşı karşıya. PKK terörist bir örgüt ve masum Türk vatandaşlarını, Türk askerlerini öldürdü. Bu, çaresine bakılması gereken bir sorun. Bizim önerdiğimiz yol, Iraklılar ve Türk hükümetinin, bu tehdidi ortadan kaldırmak için beraber çalışması” dedi.

Bu amaçla ABD’nin, Emekli Orgeneral Joseph Ralston’ı, terörle mücadele özel temsilcisi olarak görevlendirdiğini kaydeden McCormack, Ralston’ın, hem Türkler, hem de Iraklılarla çalışarak, bu konular üzerinde yararlı görüşmeler yaptığını söyledi.

Sean McCormack, “Bu mesele her iki taraf açısından da duygusal bir mesele. Herkes de bunu anlıyor. Ancak tek taraflı eylemlere başvurmaktansa bu meselenin ortak bir yolla, işbirliği içinde çözümüne çalışılmasına odaklanılmalı” diye konuştu.

1149560cookie-checkABD: Türkiye K.Irak’ta ortak işbirliği yapmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.