‘ABD Türkiye’yi çantada keklik görmemeli’

Gazete, ABD’nin son derece önemli ve çok uzun zamandır müttefik ülke olan Türkiye ile ilişkilerini yeni ve çeşitli fırsatlar yaratarak geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Yorum yazısında, ABD’nin PKK ile mücadelede Türk yetkililerle birlikte çalışması için NATO’nun eski komutanı General Joseph Ralston’u atamasının Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye-ABD arasındaki işbirliğinin gelişiminde ”yeni bir fırsat” olarak değerlendirildiği hatırlatıldı.

Türkiye’yi ”Avrupa ile Orta Doğu coğrafyaları arasında, nüfusunun büyük çoğunluğunun Müslüman olduğu laik bir demokrasi” olarak tanımlayan yazıda, son dönemde Türkiye’de PKK şiddetinin yeniden arttığı belirtildi.

Gazetede ”ABD, Irak’ta ve Türkiye’nin güneydoğu sınırındaki istikrarsızlığın Türkiye’de istikrarsızlığa yol açtığını samimi bir şekilde kabul etmeli. ABD bu durumun sona ermesine yardımcı olma noktasında ahlaki bir sorumluluk taşıyor” yorumunda bulunuldu.

Gazetede, General Ralston’un PKK koordinatörü olarak atanmasının ABD’nin Türkiye ile olan ilişkilerine yeniden öncelik vermesine yardımcı olabileceği belirtilerek, yine de PKK şiddetinin sona ermesinin, temelde siyasi çözümlere bağlı olduğu iddia edildi.

ABD’nin, Türkiye’nin AB üyelik hedefinin yolunda gitmesine yardımcı olabileceğini ifade eden NYT, ayrıca ABD’nin Kıbrıs adasındaki bölünmüşlüğün sona ermesi için daha fazla destek vermesi gerektiği yorumunda bulundu.

 

 

1136340cookie-check‘ABD Türkiye’yi çantada keklik görmemeli’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.