‘ABD ve AB, İran krizine hazır değil’

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Daily Telegraph , İran’ın ABD ve AB’ye meydan okuyarak gerginliği artırdığını öne sürerken, The Guardian, Tahran’ın bu kararıyla Washington’un yeni bir gövde gösterisinde bulunması riskini artırdığı yorumunu yaptı.


Almanya’da yayımlanan Frankfurter Allgemeine, İran’ın kararının Avrupalılar için ağır bir darbe niteliği taşıdığını belirterek,şu yorumu yaptı:


“İran, Güvenlik Konseyi’nin kendisine yaptırım uygulayacağına inanmıyor. Eğer böyle birşey söz konusu olursa İran, Irak ve Orta Doğu’yu karıştırma tehdidine bulunabilir. Ama bu gelişmenin Avrupalılar için başka bir anlamı var. Avrupalılar, dünyanın bu stratejik bölgesinde kriz yönetiminde başarılı olabileceklerini gösterme fırsatını kaçırdılar.”


“KORKULARI ABARTMAYIN”


Frankfurter Allgemeine, İslami bir rejimin nükleer silaha sahip olmasıyla bölgesel silahlanma yarışının daha da kızışacağını öne sürerken başka bir Almanya gazetesi Sueddeutsche Zeitung, korkuların abartılmaması gerektiği vurgulayarak “İranlılar dün İsfahan’daki nükleer santralda faaliyetlerine yeniden başladılar diye 3’ncü Dünya Savaşı çıkmaz” yorumunda bulundu. Gazete, petrol boykotunu da içermesi halinde yaptırımların İran’ın canını yakabileceğini ancak petrol arzının azaldığı ve fiyatların tırmandığı bir dönemde Batılı sanayileşmiş ülkelerin bu yola başvurmalarının olası olmadığını belirtti.


Fransa’da yayımlanan Le Monde ise, İran’la yaşanan krizin ABD ve AB’yi nasıl etkileyeceği sorusunu şöyle yanıtladı:


“Washington, Tahran’la krizde şimdi Avrupa’yı ve Irak’taki savaşı da dikkate alıyor. ABD’liler açısından krizin en azından bir olumlu yanı var. Kriz Avrupa’yla ABD’yi bir araya getirdi. Yeni cumhurbaşkanının seçilmesinden sonra Tahran’ın radikalleşmesi, Atlas okyanusunun iki yakasındaki anlaşmazlıkları ikinci plana itti. Washington, şimdi sanki ikinci derecede önemli bir güçmüş gibi Avrupalıların arkasına sığınıyor.”

782990cookie-check‘ABD ve AB, İran krizine hazır değil’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.