ABD ve İngiltere elçiliklerini kapadı

Associated Press (AP) haber ajansı, Fransa’nın da büyükelçiliğini kapatacağını bildirdi.

Şii Husi hareketinin hükümeti devirip iktidarı ele geçirmesinin ardından başkent Sanaa’da kontrolü silahlı milislerle sağlıyor.

Yetkililer, İngiltere büyükelçiliğinde çalışanların Çarşamba sabahı tahliye edilerek, temsilciliğin kapatıldığını belirtti.

İngiltere Orta Doğu Bakanı Tobias Ellwood, yazılı bir açıklama yaparak “Yemen’deki güvenlik son günlerde kötüleşti. Büyükelçimiz ve diplomatik personelimiz bu sabah Yemen’den ayrılarak İngiltere’ye geri döndüler” dedi.

ABD’li yetkililer Salı günü, Yemen’deki son olaylar ve güvenlik sıkıntıları nedeniyle elçiliğin kapatılacağını ve kendilerini Türkiye ya da Yemen’in temsil etmesini istediklerini söylemişlerdi.

Fransa büyükelçiliğinin ise Cuma günü boşaltılarak kapatılacağı öğrenildi.

Husiler iktidarı ele geçirdi

Yemen’de geçen ay başkent Sana’da İran bağlantılı Şii Husi militanları kontrolü ele geçirmişti. Bu durumu protesto eden Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve Halid Mahfuz Bahhah başkanlığındaki hükümet istifa etmişti.

Ülkede kısa bir süre siyasal boşluk yaşanmış, ardından Husiler iktidarı ele geçirerek, parlamentoyu feshettiklerini ve yeni bir hükümet kuracaklarını açıklamıştı.

BBC’ye konuşan Husi yanlısı aktivist Hüseyin el Bukhaiti, Amerikalıların ülkeden ayrılmasının Yemen için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

El Bukhaiti, sözlerine şöyle devam etti:

“Dürüst olmam gerekirse, Amerikalıların ayrılması ülkeyi olumlu yönde etkileyecektir çünkü hepimiz buradaki Amerikan varlığının ve insansız araçlarının El Kaide’yle mücadele için olduğunu ama çok fazla masumu ve sivili öldürdüğünü biliyoruz. Bunun El Kaide’ye katılımı rekor düzeye çıkardığını biliyoruz. O nednele eminin Amerikalılar Yemen’i rahat bırakırsa, El Kaide ile mücadeleyi bize bırakırsa, her şey çok daha iyi olacak.”

Öte yandan ülkedeki bir grup İslamcı militanın El Kaide’ye olan bağlılıklarından vazgeçerek, IŞİD’e (Irak Şam İslam Devleti) bağlılık yemini ettiği öne sürüldü.

ABD merkezli SITE adlı izleme grubu, Yemen’de El Kaide’yi destekleyen “Arap Yarımadası” (AQAP) adlı örgütün Twitter’da bu gelişmeyi duyurduğunu ileri sürdü. Ancak söz konusu Twitter hesaplarının örgüte mi yoksa örgüte sempati duyanlara mı ait olduğu konusuna açıklık getirilemedi.

AQAP, Eymen el Zawahiri tarafından yönetilen evrensel militan ağının en güçlü kollarından biri olarak tanınıyor. Örgüt, IŞİD’in halifelik ilan etmesinin ardından, IŞİD’in yönetimini kabul etmediğini açıklamıştı.

1444700cookie-checkABD ve İngiltere elçiliklerini kapadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.