ABD ve İngiltere ‘terörist’iyle görüşecek

İngiliz ordusunun Afganistan’da düzenlediği ”Panter Pençesi” operasyonunun başarıyla sonuçlandığı açıklaması ardından, gazetelerin manşetlerinde ve yorum sayfalarında ”Bundan sonraki adım ne olmalı?” sorusuna yanıt arayışları öne çıktı.

Dışişleri Bakanı David Miliband’in dün yaptığı açıklamalarla ipaçlarını verdiği yeni stratejinin odağında, ”Taliban içinde ayrışma yaratarak şiddetten vazgeçmeye ikna edilecek gruplarla diyalog”un yer alması bekleniyor.

The Guardian manşetinden duyurduğu haberde, İngiltere ve ABD’nin Taliban’la görüşmelere hazır olduğunu şöyle aktardı;

“Afganistan’daki komutanlar ve bazı önde gelen hükümet üyeleri, Taliban’ın merkezinde yer almayan, örgütle daha gevşek bir bağa sahip olan gruplarla diyalog kurmak için koşulların oluştuğu inancında. Umutları, Helmand’da ek Amerikan askerlerinin gelmesiyle güçlendirilen İngiliz askeri varlığının, Taliban liderlerini eylemlerine son vermeye zorlaması.”

Londra ve Washington’da, askeri bir çıkış stratejisinden bile söz edilmeye başlandı. Çekirdek yapının dışında kalan halkayı oluşturan gruplar; yeni stratejinin uygulanması için hayati öneme sahip. Bu gruplar, Paştuların ağırlıklı olduğu Afganistan’ın güneyinde etkili.

Çekirdek yapıyı oluşturan Molla Ömer ve çevresindeki sertlik yanlılarının yakın gelecekte diyaloğa açık olmaları beklenmiyor. Üçüncü halka ise, etkili aktörler olarak görülmeyen militanlar.”

‘BASINDAN DESTEK’

Gelişmeleri başyazısında irdeleyen The Independent ise, ”Taliban’la görüşmekten korkmamalıyız” yorumunu yaptı…

Afgan ordusuna eklemlenmeleri vaadiyle ılımlı Taliban grupları sertlik yanlılarından ayırmanın akla yatkın bir öneri olduğunu savunan The Independent, ancak Batılı hükümetlerin bu yönde bir baskı yapmasının Karzai yönetimi hakkında ”kukla hükümet algısına” yol açabileceği uyarısında bulundu.

The Independent’e göre, böyle bir algılama ise, yalnızca Karzai’nin değil, Batı’nın Afganistan’da istikrar umutlarının da sonu olabilir.

”Bu nedenle” diyen gazete, ”İsyancılarla görüşme girişimlerinin Kabil’den geliyor görüntüsü vermesi gerekir” değerlendirmesini yaptı…

‘DİĞER GRUPLAR UNUTULMAMALI’

Aynı konuyu başyazısında irdeleyen The Financial Times ise Afgan hükümetinin gerçek bir müzakere ve iktidar paylaşımı konusunda istekli görünmediğine dikkat çekerek, Karzai’nin geçen hafta seçim kampanyası kapsamında televizyonlarda yayınlanan bir tartışma programına bile katılmadığını aktardı.

İsyancıları parçalayacak ve NATO ve Afgan güçlerinin cihad savaşçılarını ezmelerine yardımcı olacak iradeyi kazanmanın zor olduğuna dikkat çeken The Financial Times, şöyle devam etti:

“Afganlar, yolsuzluğun ve savaşçı aşiret liderlerinin sona erdiğini görmek istiyor. Aileleri için güvenlik, iş, okul, sağlık ocakları, yol, mağazalar, elektrik ve su istiyorlar.

Sorunlarına duyarlı bir hükümet ve adalet talepleri var. NATO güçlerinin isyancılardan temizledikleri ve kontrol altına aldıkları bölgelerde, hükümetten yana tavır sergilerlerse Taliban güçlerinin intikam saldırılarına karşı korunacaklarını bilmek istiyorlar.

ABD ve İngiltere’nin İslam dünyasının çoğulcu kamuoyunun desteğini kazanması için bölgedeki diğer İslamcı gruplarla, örneğin Hamas’la da görüşebileceklerini göstererek güven kazanmaları gerekir.

Aşırılık yanlısı grupların öne sürdüğü gibi bu kapsayıcı politikanın bir taktik adım olmadığını göstermeleri, cihad savunucularının haksız olduğunu kanıtlamaları lazım.”

1212190cookie-checkABD ve İngiltere ‘terörist’iyle görüşecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.