ABD ve Rusya, Esad’da anlaşamadı

Kasım 2014’ten bu yana ilk kez gerçekleşen yüz yüze görüşmede Suriye krizi başta olmak üzere Ukrayna sorunu, İran nükleer anlaşması ve ikili ilişkiler masaya yatırıldı.
Görüşmeyi çok yararlı olarak niteleyen Rusya Devlet Başkanı Putin, Obama ile var olan farklılıkları aşmak için birlikte çalışma konusunda uzlaştıklarını kaydetti.
Amerikan tarafı iki liderin Suriye’de siyasi çözüm konusunda uzlaştıklarını ancak Esad’ın geleceği konusunda anlaşamadıklarını belirtti.
Obama, Putin’e Suriye’de Esad’ın iktidarında istikrar gözükmediğini belirtti. IŞİD’e karşı Birleşmiş Milletler çatısı altında yürütülecek askeri operasyonlara katılmayı dışlamadıklarını vurgulayan Putin ise, bununla birlikte örgüte karşı asla bir kara operasyonunda yer almayacaklarını kaydetti.

İki lider Suriye’de çatışmayı önlemek için iki ülke ordusunun görüşmeler yapması konusunda da uzlaştı. Esad’ın kaderine Suriye halkı karar vermeli Obama ya da Holland değil diyen Putin, İran, Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün’ün teröre karşı geniş bir koalisyona katılabileceklerini de söyledi.
GÖRÜŞME 1 SAAT 30 DAKİKA SÜRDÜ

Daha önce yapılan açıklamaya göre 55 dakika sürmesi gereken Obama-Putin görüşmesi tam 1 saat 30 dakika sürdü.

İlişkili Haberler
Putin: Esad hükümeti ve Kürt milisler dışında IŞİD’le savaşan yokPutin: Esad hükümeti ve Kürt milisler dışında IŞİD’le savaşan yok
Obama BM Genel Kurulu’nda konuştuObama BM Genel Kurulu’nda konuştu
GÖRÜŞME SONRASI PUTİN’DEN AÇIKLAMA
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama ile New York’ta yaptığı zirve sonrası düzenlediği basın toplantısında ABD ile ilişkileri onarmaya hazır olduklarını söyledi.

Rusya ve ABD arasında ilişkilerin düşük seviyede olduğunu ifade eden Putin, bunun nedeninin ABD’nin ortaya koyduğu politikalar olduğunu belirtti. İki ülke arasında ilişkilerin düşük seviyede olmasının hem iki ülke hem de küresel gelişmeler açısından kötü olduğuna değinen Putin, “Bu ABD’nin seçimi. Biz her zaman ilişkileri tamamı ile onarmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın her zaman ABD ile ilişkileri geliştirmeye ve canlandırmaya hazır olduğunu vurgulayan Putin, Obama ile görüşmesinin yapıcı olduğunu ifade etti. Obama ile Ukrayna ve Ortadoğu’yu görüştüklerini söyleyen Rus lider, bu konularda birçok ortak yaklaşımın olduğunu kaydetti. Rus lider yaptığı konuşma sırasında Ukrayna heyetinin salonu terk etmesinin kendisi açısından önemli olmadığına değindi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan konuşmaları yapıcı bulan Rus lider, bu tür etkinliklerin küresel ekonomi açısından da yararlı olduğuna dikkat çekti.

1465450cookie-checkABD ve Rusya, Esad’da anlaşamadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.