ABD yasaklanmayı imzalamadı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ian Kelly, ABD yönetiminin konuyu gözden geçirmesinin ardından bir önceki yönetim tarafından belirlenen politikada değişiklik yapmama kararı aldığını söyledi.

”Kara mayını konusundaki politikamızı yürürlükte tutma kararı aldık” diye konuşan Kelly, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın sözkonusu antlaşma konusunda Kolombiya’nın Cartegena kentinde gelecek hafta düzenlenecek gözden geçirme konferansına, mayın uzmanlarından oluşan bir gözlemci heyeti göndereceğini sözlerine ekledi.

Mayınların üretimine, kullanımına, stoklanmasına ve ticaretine son verilmesini öngören Mayınların Yasaklanması Antlaşması, şimdiye dek 150’den fazla ülke tarafından imzalandı.

Anlaşmaya imza koymayan ülkeler arasında ABD’nin yanısıra Çin, Hindistan, Pakistan, Myanmar ve Rusya bulunuyor.

“NİYETİM AFGANİSTAN’DA İŞİ BİTİRMEK”

Bu arada ABD Başkanı Obama, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile Beyaz Saray’da düzenlenen ortak basın toplantısında bir soru üzerine, ülkesinin yeni Afganistan stratejisini yakında açıklayacağını, niyetinin 8 yıldır süren savaşın ardından “oradaki işi bitirmek” olduğunu söyledi.

Öte yandan Amerikan basını ve uluslararası ajanslarda yer alan haberlerde, Obama’nın Afganistan’a takviye asker kararını 1 Aralıkta açıklayacağı bildirildi.

CNN’in haberine göre, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Afganistan’a 34 bin yeni Amerikan askeri gönderilmesinin planlarını yapıyor.

Haberde, yeni birliklerin Afganistan geneline konuşlanacağı, ancak özellikle ülkenin güneyi ve güneydoğusuna yoğunlaşacağı kaydedildi.

CNN’in haberinde ayrıca, Pentagon’un Obama’nın onaylamasını beklediği 34 bin askerle, Afganistan’daki ABD birliklerinin komutanı Stanley McChrystal’in istediği 40 bin asker arasındaki boşluğu doldurmak için NATO ülkelerinden de yeni asker katkısının talep edileceği belirtildi.

1224880cookie-checkABD yasaklanmayı imzalamadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.