ABD: Ziyaret iki ülkeyi ilgilendirir

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ABD ile tartışma konusu olan Suriye ziyaretini gerçekleştireceğini açıklamasından sonra   ABD’nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ın ‘Suriye konusunda uluslararası camiayla birlikte hareket etmenizi bekliyoruz’ sözleriyle başkent kulislerinde ‘ABD’nin Sezer’in Şam ziyaretinden memnun olmadığı’ şeklinde yorumlanmıştı.


MASAJIMIZI İLETİN


Ereli, düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine, ”Bu konuda gerçek bir yorumum yok. Eğer Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Suriye’ye gitmek istiyorsa, bu Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ve Suriye arasındadır” dedi.


Adam Ereli, ”Bizim Suriye konusundaki görüşlerimiz çok iyi biliniyor. Umudumuz elbette Türkiye’nin ve başka ülkelerin, uluslararası toplumun aynı düşüncede birleşerek Suriye’yi, bütün askeri ve istihbarat güçlerini Lübnan’dan çekmeye çağırması yönünde açık bir mesaj iletmesidir. Ancak ziyaret meselesine gelince bu, Türkler ile Suriyeliler arasında bir meseledir” diye konuştu.   


ABD’DEN SURİYE’YE YENİ MESAJ 


AB, Suriye’den, Lübnan’daki tüm birliklerini ve istihbarat elemanlarını çekmesini yineledi.


Brüksel’de toplanan AB dışişleri bakanları, yayımladıkları bildiride, Şam yönetiminden, Lübnan’dan tamamen çekilmesini isteyen BM kararını uygulamasını istedi. Bildiride, Suriye birliklerinin Lübnan’dan ”belli bir takvime” göre çekilmesi istendi.


AB dışişleri bakanları ayrıca, Lübnan hükümetinden, eski Başbakan Refik Hariri’ye 14 Şubat’ta düzenlenen suikastı çözmesini istedi. 


ESAD’IN DAVETİ


Türkiye’yi ziyaret eden ilk Suriye Devlet Başkanı olan Beşar Esad, Ankara’da yaptığı temaslar sırasında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i Şam’a davet etmişti.


Ziyaretin gerçekleşmesi için önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’ye gitmesi beklendi. Aralık 2004’teki Şam ziyaretinin ardından her iki başkentte de Sezer’in ziyareti için hazırlıklar başladı.


Ancak Lübnan’ın eski başbakanı Refik Hariri’nin bir suikaste kurban gitmesi ve Suriye’ye Washington’dan gelen baskıların artması ziyaretin zaman sürecini etkiledi. (aa) 


AÇIK GAZETE: Uluslararası hukuk ve devletlerin egemenlik hakkı gereği ABD’nin bir başka ülkenin Suriye ziyaretine yorum hakkı bile yok. Yorumun başlı başına kendisi bile içişlerine karışmaktır. Büyük olasılıkla kırmızı telefonla iletilen kaygıyı, basın toplantısında başka türlü açıklamak da Türkiye’de heyelana uğrayan imajı kurtarma operasyonudur… 


 

1019690cookie-checkABD: Ziyaret iki ülkeyi ilgilendirir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.