ABD ziyareti amacına ulaştı

New York’taki Türkevi’nde düzenlediği basın toplantısında, ABD’deki temasları sırasında yaptığı iki önemli görüşmenin ayrıntılarını veren Talat, ABD’nin izolasyonların kaldırılması konusunda öncü bir rol oynadığını belirterek, ”ABD, Kıbrıs sorunu ile yakından ilgilendiği ve bu sorunu yakından bildiği için konuya en vakıf ülke durumunda ve adım adım izolasyonların kaldırılması konusunda yapılabilecek ne varsa gerçekleştirileceğini Rice da ifade etti, biz de bunları bekliyoruz” dedi.


BM Genel Sekreteri Kofi Annan’la görüşmede BM’nin tekrar bir inisiyatif alması taleplerini ortaya koyduklarını kaydeden Talat, yeni bir süreç başlatma konusunda Annan’ın tek endişesinin ikinci bir başarısızlık ihtimali olduğunu söyledi. Talat, ”Dolayısıyla bir süre daha BM sürecinde hazırlıkların yapılacağı anlaşılıyor” diye konuştu.


DENKTAŞ AYNI GÖRÜŞTE DEĞİL
 
KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın ABD ziyaretine ilişkin, ”Sırf bir sırt okşama şeklinde geçmiştir. Ama elde elle tutulacak bir şey olmamıştır, maalesef daha da olmayacaktır” diye değerlendirdi. 


Almanya’da, Avrupa Atatürkçü Düşünce Derneği Federasyonu’nca düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılan ve çeşitli konferanslar veren Rauf Denktaş, İstanbul’a döndü.


Denktaş, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde yaptığı açıklamada, Almanya’da, Rum yönetiminin AB’ye alınmasıyla yapılan hatayı ve Kıbrıs Türkü’ne yapılan haksızlığı anlattığını söyledi.


Türkiye’ye, hiçbir aday ülkeye konulmayan şartların öne sürülmesinin büyük haksızlık ve kabul edilemez olduğunu örnekler vererek anlatma fırsatı bulduğunu kaydeden Denktaş, şöyle devam etti:


”AB ülkelerinde Türkiye’nin lobi faaliyetleri yapılmış olsa bu kadar yanlış kararlar alınmayacaktır. Bizim halkımıza, Türk toplumuna verdiğim mesaj ise birlik ve beraberlik içerisinde muhakkak Türkiye’nin davasına sahip çıksınlar, Türkiye aleyhine yazılan yazılara cevap versinler. Yunanlıların yapmış oldukları ve yapmaya devam ettikleri lobi hareketlerini onlar da muhakkak canlı bir şekilde yürütsünler. Çalışıyorlar, çok heyecanlılar. Anavatandan uzak olmanın verdiği ekstra bir duygu ile çok daha hassastırlar.”


Bir soru üzerine, KKTC Cumhurbaşkanı Talat’ın ABD ziyaretini değerlendiren Denktaş, ”Evvelden tahmin ettiğimiz gibi olmuştur. Sırf bir sırt okşamak şeklinde geçmiştir. Tabiatıyla söyledikleri dinlenmiştir. O da söylenenleri dinlemiştir” diye konuştu.

683600cookie-checkABD ziyareti amacına ulaştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.