ABD’ci başkana seçim darbesi

Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç ilk sırada görünüyor… Sandık başında yapılan kamuoyu yoklamaları, ABD yanlısı Yuşçenko’un partisinin sadece üçüncü sırada yer alabildiğini gösteriyor.

Parlamentoda en büyük çoğunluğa eski Başbakan Viktor Yanukoviç’in lideri olduğu Rusya yanlısı partinin sahip olması bekleniyor. Yoklamalara göre Yanukoviç oyların yüzde 30’undan fazlasını topladı. Hiç bir parti tek başına iktidar olmaya yetecek oy kazanamadığından, bir koalisyon kurulacak.

İkinci sırada ise bir diğer eski başbakan olan Yulia Timoşenko’nun partisi var. Yaklaşık yüzde 20 oy alan Timoşenko Turuncu Devrim öncesinde ve sonrasında Cumhurbaşkanı Yuşçenko’nun başlıca destekçisi olmuştu.

Yolsuzluk iddiaları ve kabine içindeki çekişmeler ardından iki siyasetçinin arası açıldı. Ancak iki partinin liderleri yine de Timoşenko’nun lideri olacağı yeni bir hükümet için güçbirliği yapabileceklerini söylüyorlar.

Kiev’deki muhabirlerimiz bu sonucu ekonomideki yavaşlamaya ve vadedilen değişimlerin gerçekleşmemiş olmasına bağlıyor.

Yuşçenko, bundan 15 ay önce Viktor Yanukoviç’e karşı cumhurbaşkanlığı seçimine girmiş, seçim sonrasında uzun süren protesto gösterileri ve tartışmaların ardından Ukrayna liderliğini kazanmıştı.

Viktor Yanukoviç ise geçen hafta BBC’ye verdiği mülakatta, Turuncu Devrim’in ülkedeki durumu daha da kötüleştirmekten başka bir işe yaramadığını söylemiş Devrim’in liderlerinin, yetersiz ve amatör olduklarının ortaya çıktığını savunmuştu.

Yanukoviç, bu kadronun ülkenin yarısına yalan söylediğini, diğer yarısını da küçük düşürdüğünü belirterek hükümetin, Avrupa ile yakınlaşmak istediğini söylemesine rağmen bu yolda hiçbir adım atamadığını ifade etmişti.

Viktor Yanukoviç, iktidara gelmesi durumunda, Avrupa ile ilişkileri zedelemeyecek bir şekilde, Rusya ile bağları tekrar kuracağını vurguluyor. (BBC’den yararlanıldı)

FOTOĞRAF: Viktor Yuşçenko

1125630cookie-checkABD’ci başkana seçim darbesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.