ABD’ci Sünni lidere suikast

Aşiret lideri Abdülsettar Ebu Rişa, başkent Bağdat’ın batısında yer alan Anbar eyaletinde görev yapan Amerikan ordu birlikleriyle işbirliği içindeydi. Anbar, geçmişte direnişçilerin kalesi olmuş bir eyalet. Ebu Rişa’nın öldüğü saldırıda iki korumasının da yaralandığı açıklandı.

Ramadi’den bir polisi yetkilisi, ”Rişşa’nın otomobilinin patlama nedeniyle parçalandığını” söyledi.Ebu Rişa, Anbar’ın Uyanışı olarak da bilinen konseyin de liderliğini yürütüyordu.

Bölgedeki bazı aşiretlerin oluşturduğu Anbar bölgesinin kontrolünü ele geçirmek için Amerikan güçleriyle Irak hükümetiyle birlikte hareket ediyordu. Ebu Rişa, kısa süre önce Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W Bush’la bir araya gelen aşiret liderleri arasında yer alıyordu.

Amerikalılar, bölgedeki El Kaide savaşçılarına karşı mücadeledeki rolü nedeniyle Ebu Rişa’dan övgüyle bahsediyorlardı. Amerikan yönetimi bir süredir Sünni aşiretleri direnişçilere karşı örgütlemeye çalışıyordu.

Irak’taki Amerikan güçlerinin komutanı general David Petraeus, Kongre’de pazartesi günü yaptığı konuşmada Anbar vilayetini örnek göstererek, ”burada uygulanan modelin Irak’ın şiddeti bir kenara bırakıp ileriye bakabileceğine bir örnek” olarak göstermişti. (BBC)

FOTOĞRAF: Ebu Rişa, ABD Başkanı Bush’la da biraraya gelmişti

1157870cookie-checkABD’ci Sünni lidere suikast

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.