ABD’de 1000. idam

Kenneth Boyd, kendisini terkeden eşini ve eşinin babasını 1988 yılında öldürmüştü. 57 yaşındaki Boyd, 11 yıldır idam cezasının infazını bekliyordu. İdamın ertelenmesi yolundaki umutlar, Yüksek Mahkeme’nin temyiz başvurusunu reddetmesiyle sona ermişti. Suçlu olduğunu kabul eden Boyd, cinayet günü içinde bulunduğu ruh halinde Vietnam’da yaşadığı deneyimlerin de etkisi olduğunu söyledi.

North Carolina eyalet valisi de, mahkumu affetmesini gerektiren bir neden görmediğini söyledi. Kenneth Boyd’a üç iğne vuruldu. İlk iğne uyumasını sağladı, ikincisi felç etti, üçüncüsü de kalbini durdurdu.

İdam cezası ABD’de yaklaşık 10 yıl süreyle yasaklanmış, ancak Yüksek Mahkeme’nin 1976’da yasak kararını kaldırmasının ardından yeniden uygulanmaya başlamıştı.

BBC’nin Washington’daki muhabirlerinden Justin Webb, desteğin son yıllarda azalmasına karşın yine de Amerikan kamuoyunun çoğunun, idam cezasını desteklediğini belirtti.

ABD’deki 50 eyaletten 38’inde idam cezası uygulanıyor. Uluslararası Af Örgütü, 2004 yılında yalnızca üç ülkenin; Çin, İran ve Vietnam’ın ABD’den daha fazla mahkum idam ettiğini açıklandı.

ABD’NİN İDAM ‘ŞAMPİYONLARI’

Teksas: 355 idam
Virginia: 94 idam
Oklahoma: 79 idam
Missouri: 66 idam
Florida: 60 idam

”ABD DÜNYANIN EN BETER İNSAN HAKLARI İHLALCİSİ”  
 
Öte yandan Kuzey Kore, ABD’yi, dünyanın bir numaralı insan hakları ihlalcisi olmakla suçladı.

Resmi Rodong Sinmun gazetesindeki yorumda, ABD’nin ”özgürlüğün ve insan haklarının savunulması” bahanesiyle başvurduğu her savaşın ”cinayet, yıkım ve yağmayı” beraberinde getirdiği belirtildi.

”ABD dünyanın en beter insan hakları ihlalcisi” denilen yorumda, Irak savaşı hatırlatılarak, Amerikan askerlerinin Irak’taki insan hakları ihlallerinin göğe çıktığı yazıldı.

1119440cookie-checkABD’de 1000. idam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.