‘ABD’de önceliğim Kıbrıs olacak’

Erdoğan, Washinghton ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, Kuzey Kıbrıs’ın Annan Planı’na “evet” demesine karşın tecridlerin devam ettiğini belirtti ve bu konuda Başkan Bush’dan yardımcı olmasını isteyeceğini söyledi.


Erdoğan, “Kuzey Kıbrıs’a uygulanan izolasyonun sona erdirilmesini istiyoruz. Annan Planı çerçevesinde yaptırım istiyoruz. Bu konuda sayın Başkan’dan yardımcı olmasını istiyeceğim. Bu benim öncelikli konum olacak” diye konuştu. Türk-Amerikan ilişkilerini de değerlendiren Erdoğan, Washington’la ilişkilerde herhangi bir sıkıntı olmadığını, Türkiye’nin ABD ile stratejik ortaklığının aynı hassasiyetle devam ettiğini belirtti.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkilerinin özellikle son zamanlarda daha da olumlu bir şekilde artarak devam ettiğini söyledi.


Erdoğan, “ABD’ye yapacağımız ziyaret inanıyorum ki çok daha önemli gelişmelerin oluşmasına imkan sağlayacaktır” dedi.


Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün de ABD’ye gittiğini anımsatan Erdoğan, Devlet Bakanı Ali Babacan, bazı milletvekilleri ve gazetecilerle ABD’ye giderek, onlara katılacağını söyledi.


Ziyaretinin, hafta sonuna kadar süreceğini belirten Erdoğan, ziyaret programını şöyle anlattı:
“7-8 Haziran tarihlerinde Washington’da, 9-10 Haziran tarihlerinde New York’ta olacağız. Bu çerçevede Başkan Bush ile 8 Haziran’da bir araya geleceğiz. Daha sonra Senato ve Temsilciler Meclisi üyeleri ve ABD Kongresi’ndeki Türk Dostluk Grubu üyeleri ile temaslarda bulunacağım.


ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve yine Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz ile ayrı ayrı görüşeceğim. Türk-Amerikan Konseyi’nin yıllık toplantısının 7 Haziran’da yapılacak kapanış toplantısında bir konuşma yapacağım. 9 Haziran günü Dış Politika Derneği tarafından düzenlenecek bir toplantıya katılacağız.


10 Haziran sabahı Anti-Diplomation isimli Musevi kuruluşu tarafından 2. Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin kurtarılmasına katkıda bulunan bazı diplomatlarımızın anısına düzenlenecek ödül törenine katılacağım. Aynı gün Uluslararası Anlayış İş Konseyi kuruluşunun düzenleyeceği öğle yemeğinde; bankacılık, havacılık, iletişim ve enerji alanında faaliyet gösteren işadamları ve üst düzey yöneticileriyle bir araya geleceğim.
Ziyaret sırasında ABD’deki Türk toplumu temsilcileriyle de görüşme fırsatım olacak. Ve ABD’deki bazı basın yayın kuruluşlarıyla bu gidişimizde temaslarımız olacak.”


Ziyaretinde BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile New York’ta, başta Kıbrıs ve Irak konuları olmak üzere bir yemekli çalışma görüşmesine katılacağını anlatan Başbakan Erdoğan, yemekte; uluslararası sorunlar ve BM’yi ilgilendiren meseleleri ele alacaklarını bildirdi.


TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ


Türkiye ile ABD arasında, tarihe ve karşılıklı saygıya dayalı bir ilişki olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, bu stratejik ortaklığın; NATO müttefiki de olan ülkelerin; demokrasi ve kişisel özgürlüklerin geliştirilmesi, hukukun üstünlüğü ve serbest piyasa ekonomisi gibi evrensel değerleri paylaştıkları bir zeminde yürüdüğüne işaret etti.


Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:


“İkili ilişkilerimiz özellikle son zamanlarda daha da olumlu bir şekilde artarak devam etmektedir. Özellikle savunma ve güvenlik konularının yanı sıra ekonomi ve ticaret, bölgesel işbirliği gibi konularında yakın ilişkiler kurulmuş, Balkanlar, Orta Asya, Ortadoğu başta olmak üzere birçok bölgede benzer çıkarlar doğrultusunda politikalar izlenmektedir. Türkiye, bölgemizde istikrar, refah, huzurun teminatı olan bir ülkedir. Dolayısıyla güven ortamının yerleşmesi için elinden gelen katkıyı yapan ülkemiz bundan sonra bu katkıyı yapmaya devam edecektir. Bu anlamda ABD’ye yapacağımız ziyaret inanıyorum ki çok daha önemli gelişmelerin oluşmasına imkan sağlayacaktır.”

680170cookie-check‘ABD’de önceliğim Kıbrıs olacak’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.