ABD’de Trump protestoları: ‘Bizim başkanımız değil’

Cumhuriyetçi Donald Trump’ın ABD’deki başkanlık yarışını kazanmasının ardından dün akşam saatlerinde ülke çapında Trump karşıtı protestolar başladı.

Donald Trump, başkanlık seçimlerinde Demokrat rakibi Hillary Clinton’ı sürpriz bir şekilde yenilgiye uğratarak ABD’nin 45. Başkanı olmuştu.

ABD’li binlerce seçmen ise, Kaliforniya ve New York’un da aralarında bulunduğu birçok eyalette yürüyüşlere katılarak, sosyal medyada da büyük yankı bulan “Bizim başkanımız değil” sloganını attı.

Trump ise, bu tepkiler karşısında “ayrışmanın getirdiği yaraları saracağı” ve “tüm Amerikalıların başkanı” olacağı sözü veriyor.

Beyaz Saray’da kritik Obama-Trump görüşmesi

Protestolar sürerken, ABD Başkanı Barack Obama, başkanlık yarışında zafer elde eden Cumhuriyetçi aday Trump’ı, koltuğunu devretmesinden önce Beyaz Saray’da ikili bir toplantı için ağırlamaya hazırlanıyor.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, Obama’nın Trump’la görüşmesinde görev tesliminde “yumuşak geçişi” sağlayacağına dair samimi açıklamalar yapacağını ifade etti.

Josh Earnest’e göre, Trump-Obama toplantısı “kolay geçmeyecek”.

Donald Trump’ın eşi Melania ve Başkan Obama’nın eşi Michelle Obama da, aynı saatlerde Beyaz Saray’ın konutlarında biraraya gelecek.
ABD Başkanı Barack Obama, Trump’ın sürpriz zaferi sonrası “Hepimiz bu ülke için en iyisini istiyoruz” diye açıklama yapmıştı.

Başkan Barack Obama, Cumhuriyetçi Donald Trump’ın başkanlık zaferini telefonda kutlamış ve Trump’la aralarındaki dikkat çekici farklılıkların “bir sır olmadığını” vurgulamıştı.

Barack Obama, “Hepimiz bu ülke için en iyisini istiyoruz” diye konuşurken, Trump’ın seçim gecesi yaptığı zafer konuşmasının ise onu “cesaretlendirdiğini” söylemişti.

Demokrat aday Hillary Clinton’ın seçim kampanyasına aktif destek vermiş olan Barack Obama, başkanlık seçimleri öncesinde ise Donald Trump’ın saray için “uygun olmadığını” yinelemişti.

Demokrat aday Clinton da, Trump’a “ülkeyi yönetmesi için şans verilmesi” gerektiğini söylemişti.

Beyaz Saray ve Clinton’ın çağrılarına rağmen sokaklara dökülen ABDli seçmenler, Trump’ın göç, üreme hakları ve LGBTi’lerin haklarına ilişkin politikalarına tepki gösterdi.

‘Bu soytarıyı seçerek 1950’lere geri döndük’

Kaliforniya’daki eylemlerin en büyüklerinden biri Berkeley Lisesi bahçesinde bin 500 öğrenci ve öğretmenin katılımıyla gerçekleşti. Los Angeles’ta protestocular Trump’ın temsili kuklasını yaptı.

İlerici politikalarıyla tanınan kentteki eylemciler, buradan Kaliforniya Üniversitesi’ne doğru yürüdü.

Eyleme katılan kadın öğrencilerden biri “Bu soytarıyı seçerek 1950’lere geri döndük. Trump bize ne kadar fazla nefret ve cehalet olduğunu gösteriyor” dedi.
Los Angeles’ta ise çoğu Latin kökenli yüzlerce öğrenci belediye konağına yürüdü. İspanyolca “Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez” sloganı atan öğrenciler “Irkçılığı desteklemiyorum”, “Göçmenler Amerika’yı yeniden yüceltecek” ve “Benim başkanım değil” pankartları açtı.

ABD’deki gösteriler genel olarak barışçıl geçti.

Sınırdışı edilme korkusu

Okul yetkilileri, öğrencilerin önemli bir kısmının ailesinin ABD’ye yasal yollarla girmediğini ve sınırdışı edilme endişesi yaşadıklarını söyledi.

Eyleme örgütleyen öğrencilerden Stephanie Hipolito, “Çocuklar sınırdışı edilme korkusuyla yaşayamaz. Bizler suçlu değiliz, uyuşturucu kaçakçısı değiliz. Bizler Ameriakn rüyasını herkes kadar arzulayan çalışkan insanların” dedi.

Chicago’da protestocular Trump Tower’a yürüdü

Texas ve Seattle’da da benzer yürüyüşler düzenlenirken Reuters ajansı Arizona, New York, Massachusetts, Illinois ve New York eyaletlerinde de benzer protestoların planlandığını duyurdu.

2026880cookie-checkABD’de Trump protestoları: ‘Bizim başkanımız değil’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.