ABD’deki Hakan Atilla 18 ay daha yatcak kalkcak, sonra çıkcak…

ABD’deki ambargo davasında yargılanan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkında karar açıklandı. Davanın hakimi Richard Berman, Atilla’ya 32 ay hapis cezası verdi. Atilla’nın cezasının kalan kısmını Connecticut’taki federal hapishanede geçirecek. Atilla 14 aydır tutuklu bulunuyor.

Berman, Mehmet Hakan Atilla’nın Halkbank’ın üst düzey yöneticisi olarak yapması gerekeni gerçekleştirdiğini, yaptırımları delmek için kurulan düzenden yararlanmadığını söyledi. Atilla’nın, daha çok üstü olan Süleyman Aslan’dan direktif aldığını dile getirdi.

Berman, bu durumun Atilla hakkında verilen kararda etkili olduğunu söyledi.

Hakim, savcılığın aksine, Atilla’nın planın temel kurucularından olmadığını ve sadece emirleri yerine getirdiğini söyledi.

Hakimin bu sözlerinin ardından sıra kendisine geldiğinde savcı Michael D. Lockard ise bu ifadelere karşı çıkarak Atilla’nın yaptırımlarla ilgili şemada önemli bir aktör olduğunu dile getirdi. Şemanın Atilla’nın uzmanlığı sayesinde başarıya ulaştığını dile getirdi.

Dışişlerinden açıklama: Hakan Atilla suçsuzdur

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, kararın açıklanmasının ardından yazılı bir açıklama yayınlayarak Hakan Atilla’nın suçsuz olduğunu savundu.

Dışişlerinin açıklamasında “New York Güney Mahkemesi bugün (16 Mayıs), adil yargılama ilkesiyle bağdaşmayan ve tamamen kurgudan ibaret bir sürecin sonucunda Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’yı suçsuz olduğu halde 32 ay hapis cezasına mahkum etmiştir” denildi.

Bakanlık davanın delillerinin “FETÖ mensuplarınca” hazırlandığını da iddia etti. Açıklamada “Dava sürecinde FETÖ mensuplarınca hazırlanan sahte delillere ve yalan ifadelere itibar edilmesi yargılamanın meşruiyetini ortadan kaldırmış, dava sürecinin güvenilirliğini ve inandırıcılığını yok etmiştir” ifadesi kullanıldı.

‘Hayatı alt üst oldu’

Hakim Berman, Amerikan hükümetinin 50 bin-500 bin dolar arasında bir para cezası talep etmesine rağmen Atilla’nın ödeyemeyeceğini göz önünde bulundurarak bu cezayı vermeyeceğini dile getirdi.

Hakim Berman, Atilla’nın bu davayla hayatının alt üst olduğunu, Türkiye’deki ailesinden uzakta ABD’de kapatılmış olmanın Atilla’yı olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.

Berman, Atilla’nın Türkiye’deki hayatının örnek teşkil ettiğini, eğitimi, askerlik hizmeti, aile hayatı, profesyonel başarıları, iyi İngilizcesiyle dikkat çektiğini ve kaldığı cezaevinde ‘örnek’ davranışlar sergilediğini söyledi.

‘Büyükelçilik mektup gönderdi’

Hakim Berman, Atilla’ya destek olma amacıyla 101 arkadaşı, ailesi üyesi ve banka çalışanından mektup geldiğini, bu mektupların verdiği kararda etkili olduğunu belirtti.

Türkçe’den İngilizce’ye çevrilen bu mektupların samimi olduğunu aktardı.

Berman, mektuplarda kullanılan dilin ‘Türk hükümet yetkililerinin bu davaya karşı kullandığı dilden farklı olduğunu’ söyledi.

Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği’nin de mektup gönderdiğini, bu mektupta suçlamalara katılmadıklarını ve Atilla’nın serbest kalmasını talep ettiklerini belirttiklerini söyledi.

Atilla’nın yakın zamanda tekrar suç işleme olasılığının olmadığını belirten Berman, Atilla’nın cezasını yattıktan sonra Türkiye’ye geri dönebileceğini, denetimli serbestlik uygulamasının yapılmayacağını aktardı.

ZARRAB

Zarrab hakkında karar sonra verilecek

Türkiye, İran ve Makedonya vatandaşı iş adamı Reza Zarrab, yargılama süreci başlamadan önce savcılıkla anlaşarak suçunu kabul etmişti. Zarrab, davada iddia makamı adına tanıklık yaptı.

Hakim Berman, bu duruşmada dile getirdiği ifadelerinde Zarrab’ın ifadesinin “inanılır” olduğunu ve “çoğunlukla çürütülemediğini aktardı.

Zarrab hakkında karar bir başka duruşmada verilecek.

Ocak ayında mahkeme jürisi, Atilla’yı hakkındaki 6 suçlamanın 5’inden suçlu bulmuş, “kara para aklama” suçlamasında ise masum olduğuna karar vermişti.

Atilla’ya ABD ve özellikle de “ABD Hazine Bakanlığı’nı dolandırmak için kumpas kurma”, “Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (International Emergency Economic Powers Act) delmek için kumpas kurma”, “bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma”, “bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurma”, “kara para aklama” ve “kara para aklamak için kumpas kurma” suçlamaları yöneltildi.

2188840cookie-checkABD’deki Hakan Atilla 18 ay daha yatcak kalkcak, sonra çıkcak…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.